Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V českolipské nemocnici se na velké ortopedické operace čeká rok. Skluz zavinila pandemie koronaviru

Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa se zatím nepodařilo dohnat skluz v péči zaviněný koronavirovou pandemií, zejména u ortopedických operací se čekací doby prodloužily až na rok v případě totálních náhrad kolen nebo kyčlí. Podstatně lepší je situace v případě chirurgických zákroků, na něž se čeká nejvýše čtyři týdny.

S minimálním čekáním zajišťuje nemocnice gynekologické zákroky, kapacity tam podle generálního ředitele krajské nemocnice Pavla Marka nejsou naplněné. Plánované operace obnovila českolipská nemocnice v dubnu, přes léto bude výkonů méně, protože zdravotníci mají spoustu nevybraných dovolených a po covidovém náporu si potřebují odpočinout.

„Máme za sebou aktualizaci seznamu čekatelů, protože jsme zjistili, že během toho covidového období už někteří operaci prodělali jinde, někteří ale třeba zemřeli. Aktuálně tak máme na čekací listině asi 600 lidí na totální endoprotézy," doplnil Marek.

Nemocnice v České Lípě je krajským zdravotnickým zařízením, slouží pro spádovou oblast, kde žije 120 000 lidí. Disponuje 488 lůžky, z toho 122 tvoří lůžka následné péče. O nemocné se stará 850 lidí, k tomu v době koronaviru vypomáhaly další desítky dobrovolníků včetně studentů, vojáků nebo policistů.

„Loňský rok se promítl do hospodaření nemocnice pozitivně i negativně, měli jsme v průběhu roku asi 1 200 covidových pacientů, podali jsme 83 000 vakcín proti covidu," řekl Marek. Na druhou stranu podle něj nastal propad standardních pacientů zhruba o pětinu.

Výnosy nemocnice vzrostly loni i díky podpoře státu o pětinu na 1,259 miliardy korun, hospodaření skončilo ziskem 39,5 milionu korun. Desítky milionů dala nemocnice do investic, na které dosud kraj přispíval 30 miliony korun, od letošního roku podporu zvýšil na 40 milionů. „Peníze byly využity například na rekonstrukci oddělení léčebny dlouhodobě nemocných a nákup softwaru a hardwaru pro centrální operační sály. Dále z nich bude financován projekt demolice lávky a výstavby nové přístupové cesty podél budovy B," dodal ředitel nemocnice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky ČR, nemocnice, správa, Liberecký kraj, Česká Lípa, ortopedie, operace, zdraví, pandemie covidu-19, Pavel Marek, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Léčebna dlouhodobě nemocných

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V českolipské nemocnici se na velké ortopedické operace čeká rok. Skluz zavinila pandemie koronaviru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.