Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Před nástupem do nemocnice v Jablonci budou muset pacienti jít na test na covid

PCR test na covid budou muset opět podstupovat objednaní pacienti před nástupem do nemocnice v Jablonci nad Nisou, informovala mluvčí nemocnice Jana Válková. Důvodem je nárůst počtu případů koronaviru, za poslední týden podle statistik ministerstva zdravotnictví přibylo v Libereckém kraji 278 nakažených. To je nejvíce za týden od konce dubna.

„Počty lidí pozitivně testovaných na covid-19 v poslední době rostou. Mírně narůstá i počet hospitalizací těchto pacientů v naší nemocnici. Situace není nijak dramatická, nemocnice je ve standardním provozu, nicméně musíme přistoupit k testování před plánovanými příjmy," uvedla Válková. Na PCR test se podle ní pacienti nemusí dopředu objednávat. „Odběrové místo pro ně bude, se žádankou z nemocnice, otevřeno v pondělí, středu a pátek mezi 8:00 a 10:00," dodala.

Od prvního zjištěného případu v březnu 2020 se v Libereckém kraji prokazatelně nakazilo 163 119 lidí, což je přes 37 procent z jeho 437 390 obyvatel. U většiny nakažených je průběh nemoci mírný nebo bezpříznakový, komplikacím spojeným s covidem podlehl v kraji od začátku června jeden člověk. Celkově ministerstvo od začátku epidemie eviduje v kraji v souvislosti s covidem 1578 zemřelých, z toho 158 v tomto roce.

I přes nárůst počtu nakažených dál stačí v Libereckém kraji k přijímání pacientů, u nichž je primárním důvodem k hospitalizaci covid-19, liberecká nemocnice. Ve čtvrtek měla osm covidových pacientů. „Jsou převážně na infekčním," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Stejně jako v Jablonci, tak v Liberci jsou ale někteří pacienti, kteří jsou v nemocnici kvůli jiné nemoci a nákaza koronavirem se projevila až při hospitalizaci. „Ti jsou v režimu izolace na odděleních, kam byli přijati," dodal Řičář.

Liberecko a Jablonecko mají z okresů Libereckého kraje nejvyšší incidenční číslo, na Liberecku na 100 tisíc lidí za sedm dnů přibylo 74 nově potvrzených případů a na Jablonecku 71. Na Českolipsku je incidence na hodnotě 46 a na Semilsku 49.

Za celý kraj za poslední týden incidenční číslo stouplo z 28 na 63. V republikovém měřítku i tak ale patří Liberecký kraj mezi nejlepší, nižší incidenci má jen Olomoucký kraj - 57. Nejhorší situace je v Praze, která má na 100.000 obyvatel za sedm dnů 188 nově nakažených.

Liberecký kraj se zatím nechystá zavést nějaké plošné opatření, záležet bude na vývoji situace. „Centrálně zatím nikoliv, ale nevylučuji to," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Ani největší domov seniorů v kraji, který je v Liberci na Františkově, zákaz návštěv či jiná opatření nezavedl. „Zatím nic neplánujeme, akorát jsme vyzvali návštěvníky, aby byli opatrní a zvážili před návštěvou svůj zdravotní stav. Stejně jsme požádali zaměstnance," uvedl ředitel domova Jan Gabriela. Zaměstnanci, kteří se necítí dobře, mohou podle něj podstoupit test přímo v domově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Jablonec

Štítky ČR, koronavirus, nemocnice, statistika, Liberecký kraj, jablonec, COVID-19, pacient, Jablonec nad Nisou, Jana Janěková, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Liberec, Vladimír Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Poselt

To by mně zajímalo, podle jakého zákona si takové nařízení nemocnice dovolí vydat? Hlavně, že PCR testy jsou tak spolehlivé, už bylo dost covidového šílenství !

Sobota, 6. srpna 2022, 23:12Odpovědět

Před nástupem do nemocnice v Jablonci budou muset pacienti jít na test na covid  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.