Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Záchranáři předvedli čtyři nové vozy pro lékařské posádky. Jedno vozidlo stojí přes dva miliony korun

Již od léta jezdí na pomoc pacientům záchranáři v nových vozech Škoda Kodiaq, teprve v sobotu je však předvedli veřejnosti i vedení Libereckého kraje. Modernější vozy nahradí už vysloužilé, ty však budou stále v záloze.

Celkem čtyři nová vozidla získaly lékařské posádky Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje ve Frýdlantu, Doksech, Turnově a Liberci. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí ZZS LK Michael Georgiev. Zdravotnické posádky mají v Libereckém kraji 14 základen, zdravotníci z nich vyjedou denně k více než 160 případům.

„Vzhledem k tomu, že počet výjezdů za pacienty nám meziročně stále roste, logicky se i dřív opotřebují auta, rychleji najezdí víc kilometrů. Jsem rád, že můžeme i tímto způsobem dbát na bezpečnost pro naše zaměstnance a posílat je za pacienty ve spolehlivých vozech,“ řekl ředitel ZZS LK Luděk Kramář.

Každé vozidlo potřebuje přestavbu

Částka za jeden nový vůz pro lékařskou posádku činí celkem 2 273 590 korun. V tom je zahrnuta pořizovací cena auta a také nutná přestavba pro potřeby záchranné služby. „To znamená nejen polepy, ale zejména vybavení zdravotnickými přístroji a komunikační či signalizační technikou,“ vysvětlil Kramář.

Tato vozidla Škoda Kodiaq jsou určena pro rychlou lékařskou pomoc, tj. dopraví lékaře na místo určení, neslouží pro převoz pacientů. „Vůz tak nemá lůžkovou transportní vestavbu, jsou v něm nicméně zachována jen tři místa pro pasažéry, zbytek zabírá technika,“ uvedl Georgiev. Staré vozy i nadále poslouží. „Po důkladném technickém servisu budou sloužit jako záložní vozidla," uzavřel mluvčí. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, záchranná služba, zdraví, pacient, Škoda Kodiaq, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, Liberec, Frýdlant, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři předvedli čtyři nové vozy pro lékařské posádky. Jedno vozidlo stojí přes dva miliony korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.