Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Libereckém kraji výrazně přibývá střevních chřipek. Za dva roky vzrostl počet případů skoro čtyřikrát

V letošním roce je v Libereckém kraji výrazně více gastroenteritid virového původu, tedy střevních chřipek. K začátku září hygienici evidují v kraji zatím 575 případů, kdežto loni jich za celý rok bylo 362 a před dvěma lety jen 156.

Podle krajské vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků Hany Knížové se virové gastroenteritidy snadno šíří zejména v dětských kolektivech, zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. „Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, u kterého je inkubační doba, tedy doba od nakažení k prvním příznakům, jeden až tři dny. Letos evidujeme několik epidemií, které proběhly během pobytů dětí na školách v přírodě. Většinou jedno dítě, které začalo mít příznaky druhý den, nakazilo ostatní členy kolektivu," uvedla.

Některé akce musely být kvůli nákazám předčasně ukončeny. Ojediněle dokonce zasahovali záchranáři kvůli tomu, že se potíže najednou objevily u většího počtu lidí. „Nicméně na většině akcí příznaky v průběhu jednoho až dvou dnů pominuly a kolektiv se mohl vrátit k běžnému programu," dodala Knížová.

Nejčastějšími původci virových gastroenteritid jsou noroviry, rotaviry, adenoviry a astroviry. „Virus se vylučuje stolicí, dostává se do prostředí, které může kontaminovat. Možný je i přenos vzdušnou cestou při zvracení a průjmu, při splachování," uvedla mluvčí krajských hygieniků Zuzana Balašová.
Balašová. U norovirů může dojít k přenosu i kontaminovanými potravinami nebo kontaminovanou pitnou vodou. K vyvolání infekce stačí velmi malá infekční dávka.

Střevní chřipky se projevují nejčastěji průjmem, zvracením, teplotou, bolestí nebo křečemi v břiše a obvykle trvají jeden až pět dnů. Prodělané onemocnění nezanechává imunitu, je tedy možné onemocnět opakovaně. „Léčba je pouze symptomatická, jejím základem je kompenzace ztráty tekutin a dodržování diety po dobu několika dní. Jako prevence funguje dodržování základních pravidel hygieny rukou a prostředí. Nemocný by měl být alespoň v částečné izolaci," dodala Balašová.

Zvýšený výskyt střevních chřipek registrují letos hygienici nejen v Libereckém kraji, ale i v dalších částech republiky. V celém Česku k 5. září evidují 11.515 případů, zatímco za celý loňský rok jich bylo pouze 4681 a za rok 2020 to bylo 4064.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, hygiena, Liberecký kraj, gastroenteritida, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji výrazně přibývá střevních chřipek. Za dva roky vzrostl počet případů skoro čtyřikrát  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.