Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lidé v Libereckém kraji se dožívají vyššího věku. Narůstá ale počet osob s vysokým tlakem

Zpráva o zdraví v Libereckém kraji za rok 2020 ukazuje, jak jsou na tom obyvatelé na severu Čech se zdravím i délkou dožití. Liberecký kraj ji vydává jednou za pět let. Během roku 2021 zemřelo bezmála 140 000 obyvatel ČR, což je nejvíce od konce druhé světové války.

Zprávu o zdraví aktualizujeme každý rok. Je pro nás důležitým signálem o tom, jak si v Libereckém kraji žijeme, v čem je třeba zapracovat na prevenci a jak snížit rizika některých chorob,“ uvedl Vladimír Richter, člen rady kraje pro resort zdravotnictví.

Minimálně jednou za pět let je dle zákona o ochraně veřejného zdraví nutné zjišťovat hodnocení zdravotního stavu obyvatelstva regionu. „Na základě zhodnocení získaných dat se určují priority k řešení problémů a nastavuje se směřování navazujících cílů zdravotní politiky. Důvod, proč je tato povinnost zakotvena v legislativě a není dobrovolná je ten, že zdravotní stav obyvatel je měřítkem vyspělosti daného státu, má výrazný ekonomický potenciál a je základem pro další úspěšný rozvoj společnosti,“ dodala Jana Loosová, ředitelka Krajské hygienické stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci.

Střední délka života v Libereckém kraji roste. U žen je to téměř 82 let, u mužů 76. „Což je lehce pod celorepublikovým průměrem,” uvedl v tiskové zprávě Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje. Nadúmrtnost byla v roce 2020 16,3 % a v roce 2021 dosáhla dokonce 25,9 %. To představovalo 18,2 tisíc úmrtí, resp. 28,8 tisíc úmrtí nad dlouhodobým průměrem.

Nejčastější příčinou úmrtí jsou nemoci postihující oběhovou soustavu, na druhém místě jsou pak novotvary následované nemocemi dýchací soustavy. Muži na kardiovaskulární onemocnění umírají častěji než ženy. Z hlediska akutních infarktů myokardu a mozkových mrtvic je Liberecký kraj na předních příčkách v rámci ČR, statistiky zaznamenávají nejvyšší počty.

Zajímavá čísla ukazuje statistika infekčních onemocnění. V roce 2021 bylo v kraji hlášeno 79 982 případů infekčních onemocnění, z toho 76 696 tj. 96 %, představovalo onemocnění covid-19.

Diabetes má každoročně v průměru dalších 1 000 obyvatel, i v tomto případě dochází k nárůstu. Nadprůměrný je v Libereckém kraji počet astmatiků. Ani z hlediska obezity na tom Liberecký kraj není příliš dobře. „Česká republika patří v Evropě k zemím s nejnižším podílem osob s normální váhou. Celkem 19 % lidí trpí obezitou. Z hlediska konzumace ovoce a zeleniny se pohybuje Česká republika na chvostu Evropy a v kraji je situace ještě horší než ve většině ostatních regionů,” uvedl Trdla.

Pozitivní zprávou ale je, že dle výsledků lidé v Libereckém kraji nejméně kouří a pijí alkohol. Celkem kouří 35 % mužů a 22 % žen. Co se týče počtu problémových uživatelů nelegálních drog, Liberecký kraj se pohybuje na průměrných hodnotách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky Liberecký kraj, zdraví, nemoci, úmrtnost, Česko, druhá světová válka, nemoc, Vladimír Richter, Evropa, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Libereckém kraji se dožívají vyššího věku. Narůstá ale počet osob s vysokým tlakem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.