Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V liberecké nemocnici dokončují rekonstrukci dalšího patra operačních sálů. Zprovozní jej v prosinci

Operační sály v Krajské nemocnici Liberec procházejí od léta proměnou. První patro je již dokončené, na druhém a třetím se pracuje. Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře bude druhé patro v provozu začátkem prosince.

Druhé patro disponující čtyřmi operačními sály by podle Řičáře mělo být hotové do konce listopadu, začátkem prosince se do rekonstruovaných prostor přesune veškeré vybavení. „Bezprostředně po nastěhování začneme s operacemi,“ informoval mluvčí. 

Ve třetím patře jsou tři operační sály, tam rekonstrukce začala o dva měsíce později. „Mělo by být zprovozněno nejpozději do konce ledna, podle informací od stavební firmy a našeho hodnocení průběhu stavby předpokládáme, že by sály mohly být uvedeny do provozu v polovině ledna,“ řekl mluvčí nemocnice.

Náročnější operace se budou provádět v Liberci

Rekonstrukce sálů podle Řičáře výrazně nenarušila plánované neakutní zákroky u pacientů. „Většinu operací, které jsme měli naplánované a kombinujeme je s tou akutní operativou, se nám daří provádět. Zejména ve Frýdlantu, ale i v Turnově se nám podařilo rozjet operativu – řekl bych – do uspokojivých obrátek. Počítáme s tím, že úroveň operativy tam zůstane zachována, umožní nám to diverzifikovat péči o pacienty,“ sdělil Řičář. V Liberci se bude koncentrovat péče o náročnější pacienty a diagnózy, které potřebují v pooperačním stavu náročnější následnou péči a zejména ve Frýdlantu se budou provádět jednodušší výkony, jako je jednodenní chirurgie. V současnosti frýdlantská nemocnice operuje i o víkendu a operační časy se prodloužily, výkonnost se tedy až na jednotky procent podařilo zachovat.

Za rekonstrukci operačních sálů uhradí nemocnice přibližně 100 milionů korun, a to včetně vybavení. „Není to jenom o zesílení stropů, ale o celkové modernizaci operačních sálů,“ vysvětlil Řičář.

Rekonstrukce sálů probíhá v liberecké nemocnici od konce června. Při standardním projektu přípravy na instalaci chirurgického robota, kterého bude mít nemocnice nově, bylo zjištěno, že únosnost v celé budově je katastrofální. Bylo proto nutné provést radikální rekonstrukci celého operačního traktu. Výskyt podobného problému v objektu nemocnice Řičář nepředpokládá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Dušková

Štítky Liberec, nemocnice, zdraví, operace, chirurgie, rekonstrukce, stavba, operační sál, Krajská nemocnice Liberec, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké nemocnici dokončují rekonstrukci dalšího patra operačních sálů. Zprovozní jej v prosinci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.