Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V liberecké nemocnici mají nově klinické farmaceuty. Dohlédnou na správné dávkování léčiv

Krajská nemocnice Liberec zavádí od prosince nové oddělení klinické farmacie, ve kterém již funguje první specialista. Jeho úkolem bude dohlížet na to, zda pacienti dostávají vhodné dávky léků. Další klinický farmaceut nastoupí do nemocnice za měsíc, cílovým stavem je mít čtyři takové farmaceuty pro Liberec, Frýdlant i Turnov.

Oddělení klinické farmacie bývá často zavedeno ve velkých moderních nemocnicích. Jedná se o novou specializaci farmaceutů, kteří docházejí na oddělení a kontrolují hladinu léčiv – antibiotik nebo jiných speciálních léků – v případech, které vyžadují velmi individuální postup. „Je to jedna z věcí, které velice přispívají ke zvýšení bezpečnosti pacientů a ke zvýšení kvality péče,“ uvedl lékařský ředitel Tomáš Roubíček. Oddělení zavedla nemocnice i v Turnově a Frýdlantu.

Tito pracovníci budou tedy – laicky řečeno – dohlížet na to, aby někteří pacienti nebyli tzv. „předávkovaní“ nebo „poddávkovaní“. „Předávkování je termín, který se vztahuje k individuální situaci jednotlivých pacientů, kterým je podáváno léčivo podle lékopisu, ale oni nejsou schopni metabolizovat, čili zpracovat to léčivo tak odpovídajícím způsobem, aby hladina byla léčivá a nebyla škodlivá. Od toho je tu klinický farmaceut,“ vysvětlil generální ředitel nemocnice Richard Lukáš.

Klinický farmaceut tak bude individuálně přizpůsobovat dávkování jednotlivým případům, což činí podle Roubíčka stovky až tisíce pacientů ročně. Specialisté budou pracovat budou v rámci všech oddělení. „Nejnáročnější péče je samozřejmě na JIP odděleních a na ARO,“ dodal lékařský ředitel.

V České republice jsou taková oddělení novým trendem zhruba posledních pěti let. „Na západě to funguje přibližně dvacet let, postupně se to dostává i k nám. Do značné míry je to nová specializace,“ řekl Roubíček. V ČR je podle Lukáše takových odborníků velmi málo. „Považuji za velký úspěch to, že jsme získali první dva specialisty,“ dodal generální ředitel nemocnice. Práce klinických specialistů přispěje také k hospodárnému zacházení s antibiotiky, aby nevznikaly rezistence.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky Liberec, nemocnice, léky, pacienti, zdraví, farmacie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké nemocnici mají nově klinické farmaceuty. Dohlédnou na správné dávkování léčiv  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.