Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Všeobecné sestry bolí záda a stát to podceňuje, zjistili vědci

Téměř všechny české všeobecné sestry trpí bolestmi zad. Zjistili to vědci z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI). Podle expertů stojí trable, které stát neuznává jako nemoc z povolání, za odchody sester ze zaměstnání.

Tématu zdravotních problémů všeobecných sester se odborníci věnovali po vzoru vědců z Velké Británie. Ti zjistili, že bolestmi trpí pětaosmdesát procent tamních ošetřovatelek. V České republice je podle nedávného výzkumu situace ještě závažnější. Z 529 sester si na bolesti zad postěžovalo třiadevadesát procent dotazovaných.

Oproti tuzemsku pracuje Velká Británie na preventivní strategii a opatřeních proti onemocněním zdravotníků, kteří mají namáhavou práci. Česko ale zatím neuznává muskuloskeletální bolesti dolní části zad jako onemocnění související se zaměstnáním. „Podceňování závažnosti prevalence bolestí dolní části zad a jejího psychosociálního dopadu mohou být příčinou další fluktuace nelékařského zdravotnického personálu a zejména všeobecných sester, které stráví nejvíce času u lůžka nemocného,“ řekla Andrea Pokorná ze SYRI, která výzkum vedla.

Podceňování problému už se podle odborníků začalo na odchodech sester ze zaměstnání odrážet. „V posledních letech se celkové kapacity sester v resortu sice mírně zvyšují, ale stále v akutní lůžkové péči přetrvává značný deficit přibližně 1 300 úvazků a více než pět set úvazků v neakutní lůžkové péči," vysvětlil mluvčí SYRI Filip Vrána.

Bolesti znemožňují práci

Zdravotní trable mohou sestrám znemožňovat práci i další každodenní činnosti. Zahraniční odborníci dlouhodobě považují bolesti zad za hlavní příčinu předčasného odchodu do profesního důchodu. Že povolání sestry patří k těm, která velmi zatěžují pohybový aparát, dokazují také zkušenosti z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

„Tento problém si uvědomujeme, v minulosti jsme společně s našimi fyzioterapeuty zavedli jako prevenci semináře a budeme je opakovat. Při péči o pacienty nicméně vzniká řada situací, které vyžadují rychlou, okamžitou reakci, při které sestra myslí zejména na zajištění pomoci pacientovi a starost o svá záda je vedlejší,“ řekla tamní náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Jana Zvěřinová.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Pelhřimov

Štítky zdravotnictví, syri, nemocnice, bolest zad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Horal

Na to bych bez vědecký studie nepřišel. Docela by mě zajímalo, kolik taková sranda stála. Stejně to nic v tyhle banánový republice nepřinese.

Sobota, 10. prosince 2022, 00:33Odpovědět

Všeobecné sestry bolí záda a stát to podceňuje, zjistili vědci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.