Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká záchranná služba má už rok tým speciálních činností, letos má 14 zásahů

Tým speciálních činností mají od začátku letošního roku zdravotníci v Libereckém kraji. Slouží jim k efektivnějšímu zvládnutí mimořádných událostí, takových zásahů má tento tým zatím 14. Krajský ředitel zdravotnické záchranné služby v Libereckém kraji Luděk Kramář řekl, že při vytváření speciálního týmu se inspirovali zdravotníky ze severu Moravy.

„Podobnou cestou se vydávají i ostatní záchranky v republice. Za nás je to tým, který už za rok své činnosti ukázal smysl své existence. Je hlavně vycvičený na velké, mimořádné události, které se bohužel nevyhýbají ani našemu kraji, naposledy teď požár v pečovatelském domu v Libštátu," uvedl Kramář. Minulý týden při požáru pečovatelského domu v noci z pátku na sobotu zemřel jeden senior a dalších 46 lidí museli záchranáři evakuovat.

Speciální tým zasahoval letos také například při červnovém úniku neznámé látky v panelovém domě v Jablonci nad Nisou, kdy po ošetření záchranáři rozvezli do nemocnic 37 lidí. „Tam ten tým fungoval v manažerské pozici, to je jeho doména," řekl zdravotnický záchranář Jan Topolánek, který se o vznik speciálního týmu v Liberci zasloužil.

Záchranáři z tohoto týmu jsou vycvičeni právě k tomu, jak nejlépe postupovat při zvládání mimořádných situací přímo na místě. „Samozřejmě mimořádné události jsou standardní práce záchranné služby, ale přece jenom, když to jsou mimořádné události takového charakteru, se kterými se nepotkáváme denně, jako je třeba hromadné neštěstí, vysoce nebezpečná nákaza, chemický útok a tak dále, tak není úplně možné všechny zaměstnance na to specializovat, dávat jim nějaký důraznější výcvik. A z toho důvodu vznikl tým, což je malá skupinka lidí, kde je nás 16 a těch 16 lidí se už cvičí daleko jednodušeji," řekl Topolánek. Podle něj jsou v týmu záchranáři, kteří byli původně vycvičeni pro výjezdy k pacientům s vysoce nakažlivým onemocněním. „Půl roku jsme intenzivně cvičili na ostatní mimořádné události," dodal.

Ve službě jsou nepřetržitě dva lidé z tohoto týmu. Tvoří jednu záchranářskou posádku, která bývá vysílána z Liberce i k běžným zásahům. Zatím používají při zásazích běžnou sanitku, od příštího roku budou mít speciální za 5,5 milionu korun. „Je to vůz uzpůsobený na převoz pacientů s vysoce nakažlivou nákazou. Je tam speciální bariérový režim a speciální ochrana jednak pro toho pacienta, tak i pro naší posádku," dodal krajský ředitel záchranné služby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZZS LK

Štítky ČR, zdraví, záchranná, Liberecký kraj, zzs lk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká záchranná služba má už rok tým speciálních činností, letos má 14 zásahů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.