Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Únorové teplo odstartovalo pylovou sezonu. Alergiky překvapila letos dříve

Únorové oteplení odstartovalo o něco dřív letošní pylovou sezonu. Ta bude podle epidemiologů postupně zesilovat. Prvními alergeny jsou pyly lísky a olše.

Pylové alergie mají sezónní charakter podle doby květu konkrétní rostliny. V jarních měsících dominují pyly dřevin, v létě převažují pyly travin a na podzim pyly plevelů. Výskyt pylových alergenů je ovlivněn přítomností rostlin v regionu a klimatickými podmínkami.

Z dřevin jsou nejvýznamnějšími alergeny líska, olše, bříza, středně významný je pak dub. Hojně se vyskytující pyl jehličnanů, v našem kraji tvořící žluté povlaky, není významným alergenem a obtíže vyvolává pouze v enormním množství,“ popsala Jana Loosová, ředitelka Krajské hygienické stanice Libereckého kraje. Podle ní jsou v květnu nejčastějšími alergeny trávy, u kterých bývá několik vrcholů v závislosti na druhové rozmanitosti a frekvenci sekání trávníků. Jejich aktivita přetrvává do podzimu a stejně jako u pelyňku. Dalšími letními potížisty jsou mimo jiné šťovík a černý bez. „Ačkoliv velmi alergizující ambrózie u nás neroste a její výskyt je nejblíže u Mladé Boleslavi, jihovýchodní větry pyl přináší do našeho regionu. Naopak v Libereckém kraji hojná kopřiva, která se poprvé objevuje v květnu, není významným alergenem a alergii vyvolává jen u citlivých osob při velmi vysokých koncentracích,“ doplnila Loosová.

Pyly a plísně způsobují alergii a nepřiměřenou reakci imunitního systému doprovázenou typickými projevy jako svědění očí, rýma, bolest hlavy, dušnost, ekzém.

„Alergici by ke snížení expozice v době maximálního kvetení svého alergenu měli omezovat větrání, pro delší pobyt ve venkovním prostředí preferovat ranní hodiny nebo období po dešti. Pozor by si měli dát i na okraje lesů, zatímco v lese bývá pylů málo, okraj lesa funguje jako filtr, ve kterém se pyl má tendenci koncentrovat,“ doporučuje Loosová.

V rámci monitoringu epidemiologové sledují i spory vzdušných plísní. V porovnání s pylovými zrnky jsou menší, snadno se dostávají až do periferních průdušinek a vyvolávají obávané astma. Maximum jejich výskytu je hlavně ve vlhkém a teplém počasí v pozdním létě v lese nebo v půdě trávníků.

Pylová informační služba, která monitoruje obsah pylu v ovzduší v České republice, funguje od roku 1992. Lapač pylových zrn v Libereckém kraji je dlouhodobě instalován ve výšce 20 metrů na ploché střeše budovy Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem ve Vratislavicích nad Nisou. V současné době v Libereckém kraji zajišťuje provoz pylové služby Česká iniciativa pro astma. Data, která jsou sbírána pravidelně každý týden, zájemci najdou na webových stránkách Krajské hygienické stanici Libereckého kraje (KHS LK).

„Vhledem k tomu, že sezónní alergická pylová rýma je nejčastější alergickou diagnózou objevující se u dětí a obecně stoupá počet alergiků je možné v sekci pylové zpravodajství najít užitečné informace. Kromě aktuální pylové situace je zde pylový kalendář typický pro Liberecký kraj, který vychází z dat vyhodnocených KHS LK za posledních 10 let monitorování pylů,“ vysvětluje mluvčí KHS LK Zuzana Balašová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky alergie, sezona, pyly, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únorové teplo odstartovalo pylovou sezonu. Alergiky překvapila letos dříve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.