Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obce hledají lékaře ze všech sil. Nezabírá ani půlmilionový bonus

Na první pohled velkorysý náborový příspěvek ve výši půl milionu korun nabízí v Hejnicích pediatrovi, který by ve městě převzal ordinaci. Podle všeho to ale vypadá, že ani zajímavý bonus příliš v nalezení nového lékaře nepomáhá.

Alespoň to podle starosty Hejnic Jaroslava Demčáka (Za lepší Hejnice) vyplývá z reakcí potencionálních zájemců. „Reakce máme různé. Někdo říká, ať dáme půl milionu měsíčně, jiný třeba porovnává, že v Praze je náborový příspěvek na strážníka 300 tisíc, tak že tomu našemu se směje,“ popisuje starosta.  

K finančnímu bonusu pro obsazení ordinace pediatra se Hejničtí rozhodli poté, co jim ohlásila odchod současná dětská lékařka a město potřebuje najít jejího nástupce, který by převzal zařízenou ordinaci od 1. července. Kromě peněz nabízí město ještě byt a vybavenou ordinaci. Nicméně zatím se nalákat nikoho nedaří.

Doufáme, že se někdo najde, zkoušíme to, jak se dá i tedy nabízeným bonusem. Máme našetřené peníze v rozpočtu, a tak ho můžeme nabídnout, i když samozřejmě někteří zastupitelé mají pocit, že to vypadá jako úplatek. Ovšem jde nám o zajištění péče pro nejméně 1 500 dětí u nás v Hejnicích a okolí,“ vysvětluje Demčák.

Na Frýdlantsku v současnosti působí tři pediatři, kteří se starají o přibližně 4 500 malých pacientům. Pokud by jeden vypadl, nemají zbývající dva ani kapacitu na to, převzít jeho pacienty.

„Je to příšerné, že se do takové situace dostáváme. Měl by to řešit stát a ne obce,“ podotýká Demčák.

Hejnice nejsou jediným místem, kde hledají lékaře. Například v sousedním Novém Městě pod Smrkem hledají praktického lékaře od loňského listopadu. Tehdy ze dne na den skončil zdejší lékař a ordinace byla od té doby zavřená.

„Pan doktor měl zdravotní potíže, a tak jsme nejdřív čekali, jak se vše vyvine. Začali jsme to řešit intenzivně v prosinci, kdy nám řekl, že už se kvůli zdraví nevrátí. Náhradu nenašel ani provozovatel Mediclinic, a tak to zůstalo na nás,“ popsal situaci starosta Nového Města Petr Černica (ANO).

Také zkušenost z Nového Města je obdobná jako v Hejnicích. „Většina lékařů, s nimiž jsme mluvili, nechtěla jít do praxe ve městě a upřednostnili práci v nemocnici. V praxi je zodpovědnost jen na nich, o všem rozhodují, musí za sebe hledat náhradu při dovolené, jsou uvázaní na jednom místě, a to jim v nemocnici odpadá,“ přiblížil Černica a upozornil, že problém je zejména ze strany státu či pojišťoven, které obcím s tímto problémem vůbec nepomáhají.

V Novém městě pod Smrkem se nakonec podařilo sehnat praktickou lékařku, a zrovna dnes s ní podepsali smlouvu.

Podpořit úsilí obcí v hledání chybějících lékařů nyní chce více i Liberecký kraj. „Připravujeme nový grantový program podpory vzniku nových zdravotnických zařízení nebo přebírání stávajících zdravotnických zařízení, pro zachování stávajících praxí stomatologů, praktiků anebo praktických lékařů pro děti a mládež. Měl by být vyhlášen s největší pravděpodobností v nejbližších týdnech, asi v červnu,“ informoval radní Libereckého kraje pro zdravotnictví Vladimír Richtr (ODS).

Žádat o podporu budou moci obce a peníze mohou použít například na vybavení ordinací, provozní náklady a podobně, tedy na podporu vzniku či zachování stávajícího zdravotnického zařízení.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky lékaři, prázdné ordinace, města a obce, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce hledají lékaře ze všech sil. Nezabírá ani půlmilionový bonus  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.