Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Počasí přeje klíšťatům, hygienici hlásí případy boreliózy i encefalitidy

Třináct případů onemocnění lymeskou boreliózou a jedno onemocnění klíšťovou encefalitidou zaznamenali již v této sezoně krajští hygienici. V jednou případě šlo dokonce o boreliózu s klinicky závažným průběhem ve formě neuroboreliózy. Právě tato dvě onemocnění jsou v našem regionu nejčastějšími v souvislosti s klíšťaty.

Přesný začátek sezony klíšťat nelze přesně určit, ale vzhledem k tomu, že mají rádi vlhkost a spíše chladnější teploty, je to právě nyní, kdy jsou pro jejich výskyt podmínky ideální. Změny klimatu způsobily, že se s nimi můžeme setkat i ve výšce nad 1 000 metrů nad mořem, obecně především v listnatých a smíšených lesích. Nejrizikovější jsou ovšem oblasti, kde hraničí lesy s loukami a není výjimkou, že žijí i v městských parcích a městské zástavbě.

„Při prohlídce těla bychom měli dát pozor na nymfy klíšťat, které jsou velmi malé a snadno se přehlédnou. Klíšťata po těle putují a trvá jim delší dobu, než se zakousnou, je proto dobré prohlídku těla druhý den zopakovat. Jsou infekční všechna 3 vývojová stadia tedy larva, nymfa i dospělý jedinec,“ vysvětluje Monika Hausenblasová, ředitelka odboru protiepidemického, Krajské hygienické stanice Libereckého kraje.

Nejvyšší výskyt klíšťat v Libereckém kraji podle let
2019 - Českolipsko
2020 - Jablonecko
2021-22 - Semilsko

Počty onemocnění v Libereckém kraji
Lymeská borelióza
2022 - 185 případů (3 517 v ČR)
Klíšťová encefalitida 
2022 - 27 případů (710 v ČR)

Lékařka radí, že když už najdeme přisáté klíště je nutné ho odstranit co nejdříve, abychom snížili možnost přenosu nákazy. Místo je vhodné nejdřív desinfikovat a poté klíště jemně nejlépe za pomocí pinzety vyviklat a poté ránu znovu dezinfikujeme. Klíště nikdy nemačkáme a nemanipulujme s ním holýma rukama.

„Po přisátí klíštěte je vhodné se nejméně 10 dní sledovat a při podezření na infekci, která se projevuje u klíšťové encefalitidy v prvním stadiu podobně jako chřipka tedy teplotou, bolestí hlavy nebo u lymeské boreliózy červenou skvrnou s blednoucím středem na kůži v místě přisátí klíštěte, ihned vyhledat lékaře. Klinické příznaky se ovšem mohou lišit, nemusí byt vždy přítomny tyto typické,“ přibližuje Hausenblasová.

Proti onemocnění klíšťovou encefalitidou existuje spolehlivá ochrana a tou je očkování, které je možné realizovat v průběhu celého roku, nicméně nejvhodnější období je na konci zimy, před začátkem aktivity klíšťat. Očkovat je možné děti od 1 roku věku. Doporučováno je ale zejména osobám na 60 let věku, které patří do rizikové skupiny a dále všem, kteří často chodí do přírody pejskaři, myslivci, chalupáři, turisté, cyklisté, sportovci aj.

„Očkování by neměli podceňovat zejména senioři, neboť s vyšším věkem hrozí závažnější průběh onemocnění i s trvalými následky postižení centrální nervové soustavy, například ochrnutí,“ vysvětluje Hana Knížová, vedoucí oddělení protiepidemického v České Lípě. Upozorňuje, že k přenosu klíšťové encefalitidy může dojít též pitím nepasterizovaného kozího, ovčího ale i kravského mléka a konzumace z nich podomácku připravených sýrů či jiných výrobků. Případy takto získané nákazy byly popsány i v Libereckém kraji konkrétně v okolí Doks, kde onemocněli tři lidé těžším průběhem a měli přetrvávající komplikace po vypití syrového kozího mléka.

Proti lymeské borelióze není očkování zatím k dispozici. Onemocnění se léčí antibiotiky podávanými dlouhodobě. Po onemocnění může mít člověk dlouho pocit únavy, vyčerpání, pozdější komplikace v podobě postižení kloubů, nervů, ale i jiných orgánů. Proto je žádoucí zahájit léčbu včas.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, sezona, encefalitida, borelióza, očkování, výskyt, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí přeje klíšťatům, hygienici hlásí případy boreliózy i encefalitidy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.