Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Patologové mají moderní pitevnu. Přibyly chladicí boxy i pietní místnost

Objekt soudního lékařství Krajské nemocnice v Liberci prošel nákladnou stavební úpravou. Prostory se dočkaly modernizace a celý provoz se proměnil v pracoviště odpovídající nejmodernějším požadavkům. Přibyla také pietní místnost pro rodiny pro krátké rozloučení se zesnulými.

Patologie byla postavena v roce 1985 adaptací původní vily, ke které byla přistavěna 2 křídla. Jedno je střediskem vědeckých informací s přednáškovým sálem a druhé pitevna.

Už v roce 1985 to bylo jedno z nejmodernějších pracovišť. S příchodem epidemie covidu, kdy jsme pitevní provoz drželi v původním záměru bez ohledu na situaci, jsme postupně spěli k tomu, že je potřebná rekonstrukce. A tehdy nastal čas změnit režim a výzva REACT nám vyšla vstříc. Provoz jsme opět posunuli a pokud by bylo něco obdobného, jako byl covid, jsme připraveni pokrýt požadavky,“ shrnul Tomáš Jirásek, přednosta centra PATOS a primář oddělení patologie.

Na obnovu zastaralého pavilonu, která zahrnula novou elektroinstalaci, rozvody vody a kanalizace, výměnu zastaralé vzduchotechniky a chlazení, ale i ústředního vytápění a slaboproudých systémů a další, využila nemocnice ze 70 % evropskou dotaci a třicet procent zaplatila ze svého rozpočtu. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na takřka 27 milionů korun.

Teď jsme schopni se mnohem bezpečnějším způsobem postavit k infekčním pitvám a mimo jiné se výrazně zkulturnily podmínky pro ukládání těl zesnulých. Máme nově udělaný boxový systém, kdy těla neleží na lehátcích ale v uzavíratelných boxech,“ popsal přednosta centra PATOS. Snížený byl počet pitevních stolů ze čtyř na tři, kdy patologové vyměnili stoly české výroby za stoly německé výroby, které jejich potřebám více vyhovují. Jejich počet je pro potřeby všech dostatečný.

V rámci rekonstrukce objektu vznikla i nová pietní místnost, která slouží ke krátkému rozloučení příbuzných s člověkem, který zemřel v nemocnici. Nejde o náhradu klasického smutečního obřadu, ale pouze o možnost několikaminutové návštěvy, kdy se mohou blízcí rozloučit. „Bohužel někteří lidé se toto rozloučení snaží zaměňovat za pohřeb či smuteční rozloučení, což není možné. Ten čas pro rozloučení bude omezen kapacitně i časově a bude to zřejmě zpoplatněno,“ poznamenal mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Oddělení soudního lékařství při krajské nemocnici je jediné pracoviště v Libereckém kraji, které provádí soudní a zdravotní pitvy. „Jde v prvé řadě o pitvy pro orgány činné v trestním řízení, dále zdravotní pitvy pro potřeby zdravotnictví a pitvy patologicko – anatomické pro potřeby zdravotnictví, konkrétně liberecké nemocnice. V tomto ohledu jsme nezastupitelné pracoviště v kraji,“ popsal primář soudního lékařství Tomáš Adámek. Provoz soudního lékařství je násobně větší oproti ostatním pitvám, neboť patologicko – anatomické pitvy jsou na ústupu.

Za rok zde uskuteční zhruba 800 pitev, a to zdravotních a soudních, z toho soudních asi 20 %. K tomu ještě provádí patologicko – anatomické pitvy, což je 100 – 200 za rok. Jde o pitvy pacientů, kteří zemřou v nemocnici a ošetřující lékař si přeje ověřit jejich klinickou diagnózu. Hlavní náplň práce patologie však nespočívá s pitvách, ale v hodnocení nádorů od živých lidí. Těm se pak podle výsledků od patologů indikuje biologická léčba a léčba nádorových onemocnění.

V centru PATOS je 6 plně kvalifikovaných lékařů patologů a jeden kolega je v přípravě na atestaci a na soudním lékařství jsou 3 soudní znalci, jedna patoložka znalkyně externistka a dvě další lékařky, kdy jedna složila atestaci a druhá je před atestací. Celkem na patologii pracuje asi sto odborných zaměstnanců.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky modernizace, rekonstrukce, patologie, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patologové mají moderní pitevnu. Přibyly chladicí boxy i pietní místnost  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.