Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemocí z povolání výrazně přibylo, může za to covidová epidemie

Uplynulý rok v Liberecké kraji výrazně stoupl počet lidí nemocných z povolání. Hlášeno jich bylo 370, což je o 130 více než v roce 2021 a o 337 více než v roce 2020. Příčinou byla epidemie covidu, která postihla zejména zaměstnance ve zdravotnictví a sociálních službách.

V Libereckém kraji onemocnění covid-19 jako nemoc z povolání představovala v roce 2022 bezmála 97 %. Nejvíce jich bylo v okrese Liberec, což vzhledem k přítomnosti největšího zdravotnického zařízení v kraji není překvapením,“ popsala Kateřina Forysová, ředitelka odboru hygieny práce Krajské hygienické stanice v Liberci. V letošním roce dosud liberečtí hygienici evidují dalších 200 žádostí o uznání onemocnění covid-19 jako nemoci z povolání.

Epidemie covidu měla na libereckou nemocnici, kam směřovali lidé z Liberecka s vážným průběhem onemocnění, asi největší dopad. Prověřila připravenost zdejších zdravotnického personálu, sester, sanitářů, lékařů i dalších profesí nemocnice a také někteří z nich onemocnění prodělali právě proto, že se nakazili v zaměstnaní.

S výjimkou posledních dvou let největší podíl na nemocech z povolání v Libereckém kraji tvořily nemoci z dlouhodobé nadměrné jednostranné zátěže u horních končetin, které vznikaly převážně při montážních pracích v automobilovém průmyslu,“ uvedla dále Forysová. Konkrétně šlo o jednotky případů onemocnění periferních nervů, šlach a úponů svalů nebo kloubů a ve dvou případech bylo uznáno jako pracovní onemocnění kůže.

Další, co s nemocemi z povolání významně souvisí jsou rizikové faktory pracovního prostředí a jejich hodnocení zaměstnavateli v podobě kategorizace prací. V rámci setkání se zaměstnavateli, které jsme už jednou organizovali, se v lednu 2024 zaměříme na nejčastěji se vyskytující rizikové faktory, a to na hluk a vibrace a kategorizace prací svářečů,“ dodala Forysová.

Liberecký kraj se v rámci České republiky dlouhodobě řadí ke krajům s velmi nízkým počtem hlášených nemocí z povolání.

Postup při uznávání nemocí z povolání je stanoven vyhláškou. Nemoci z povolání posuzují a uznávají poskytovatelé v oboru pracovního lékařství. Pracovně lékařské pracoviště provádí posouzení onemocnění na základě zjištění zdravotního stavu před vznikem onemocnění, výsledku lékařských vyšetření a na základě ověření podmínek vzniku onemocnění, které provádí orgán ochrany veřejného zdraví,“ doplnila mluvčí krajské hygieny Zuzana Balašová.

Ohodnoť článek

Foto FNB

Štítky nemocnice z povolání, covid, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocí z povolání výrazně přibylo, může za to covidová epidemie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.