Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberečtí lékaři jsou mistry v operacích páteře, obhájili prestižní certifikát

Spondilochirurgické centrum liberecké nemocnice obhájilo certifikát Eurospin, jímž se mohou pyšnit nejlepší evropská centra specializovaná na páteřní chirurgii. V celé Evropě je takových center 37, ve východní Evropě pouze dvě, obě v Česku. Kromě Liberce nedávno získala akreditaci i nemocnice v Motole. Liberecká nemocnice přitom tento certifikát získala poprvé před čtyřmi lety jako první v České republice a čtvrtá v Evropě.

Obhájení certifikace se týká úrazů páteře, deformity páteře, infekcí, nádorů páteře a degenerativních onemocnění páteře. V reálu to znamená, že pokud utrpíte například úraz páteře s poškozením míchy, dostane se vám v libereckém centru nejen velmi odborné a kvalitní péče na světové úrodni, ale díky tomu, že je vše potřebné k dispozici na jednom místě, dostanete péči bleskově, což je v případech úrazů páteře rozhodující.

Dosáhli jsme dalšího dílčího úspěchu, který je důležitý pro rozvoj celého programu, který začal v roce 1993,“ okomentoval opakované udělení certifikátu ředitel nemocnice Richard Lukáš, který společně s emeritním přednostou Petrem Suchomelem otevřeli v té době neurochirurgické oddělení a začali rozvíjet páteřní chirurgii se vším všudy, se vší technologickou i vědeckou podporou. V roce 2000 dosáhli toho, že byla zřízena Česká společnost spondilochirurgie, čili lékařská společnost pro páteřní chirurgii.

Velmi usilovně jsme pracovali, abychom se dostali do evropských struktur,“ poznamenal Lukáš. Zdejší lékaři totiž nejenom, že zvládají poskytovat odbornou péči na vysoké úrovni, ale také v tomto oboru učí kolegy nejen z Evropy, ale i z celého světa.

Akreditace není jen kredit a ohodnocení, ale především neustále kontrolovaný proces. Reakreditace prokázala, že kolegové za poslední 4 roky odváděli kvalitní práci, což je dobré nejen pro nemocnici, ale především pro naše pacienty,“ poznamenal Suchomel.

Přednosta neurocentra Pavel Buchvald k tomu dodal: „Ohodnocení je signálem zejména pro pacienty, kteří takto vědí, že jejich stav bude řešen na pracovišti podle nejvyšších evropských norem a standardů a budou v péči kompetentních lékařů s nejlepším vybavení.

Spondilochirurgické centrum léčí pacienty zejména z Libereckého kraje, ale i z dalších oblastí. Vloni zde provedli 825 výkonů. Vedoucí lékař centra Jan Hradil podotkl, že auditoři na místě ocenili i třeba skutečnost, že je přímo v nemocnici přítomna spinální jednotka, což není běžný standard. Současně podle něj ocenili i fakt, že všechny modality, které jsou potřeba, mají lékaři k dispozici přímo v nemocnici a není nic nasmlouvané s nemocnicemi v okolí. Díky tomu je algoritmus procesu velmi plynulý, nenastává prodleva a pomoc pacientovi se odehrává ve velmi dobrém čase a s dobrými výsledky.

Podle emeritního přednosty Suchomela je postupem let patrný překotný vývoj v oboru, zejména v zobrazovacích metodách. Zatímco v počátcích vycházela řada procesů z představivosti lékařů, s rozvojem CT a magnetické rezonance se vše výrazně posunulo a lékaři mohou CT použít i během operace.

Dříve měli pacienti po operaci páteře dvaceticentimetrovou díru a následovalo složité doléčování, nyní odchází s šesti dírkami a rekonvalescence je mnohem lepší,“ přiblížil Suchomel.

Jak doplnil přednosta Buchvald, využívají v centru i nejmodernější technologie, například začali pracovat s 3D tiskem u určitých druhů zlomenin páteře. „Můžeme si obratel namodelovat a přesně vidět, jak postupovat a jaký bude další vývoj,“ dodal přednosta.  

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky certifikát, spondilocentrum, operace páteře, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberečtí lékaři jsou mistry v operacích páteře, obhájili prestižní certifikát  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.