Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V nemocnici spustili novou angiolinku. Slouží k vyšetření i léčbě nemocí srdce

Pacientům s onemocněním srdce od dnešního dne slouží na oddělení kardiologie Krajské nemocnice v Liberci nová intervenční angiolinka. Nové zařízení bude sloužit pro provádění intervenčních kardiologických vyšetření a strukturálních výkonů na srdci a nahradilo starý přístroj, který v nemocnici fungoval od roku 2010.

Původní přístroj byl již morálně i fyzicky zastaralý. Fungoval tady skoro čtrnáct let. Provedli jsme na něm přes 10 tisíc zákroků na věnčitých tepnách i v srdci a přes 30 tisíc vyšetření. Pracujeme velmi efektivně a už bylo potřeba zařízení vyměnit,“ popsal přednosta kardiovaskulárního centra Rostislav Polášek.

Nové zařízení nejenom, že umožní provádět stávající vyšetření a zákroky, ale do budoucna přinese i rozvoj nových programů, především intervenci na chlopních a podobné komplexní výkony, které budou kardiologové provádět v nové pavilonu Centra urgentní medicíny.  

Nový angiogram má také řadu vylepšených funkcí. Má větší zorné pole při vyšetření, vidí více struktur najednou a má v sobě kromě rentgenu integrovány další modality, jako funkční vyšetření, ultrazvuk atd. „Je to zhruba jako rozdíl mezi letadly F16 a F35. Letadla mají podobný motor, ale když dostanete informace na jednu plochu a v jednom čase, získáváte kvalitu, která vám umožňuje se rychleji a lépe zorientovat,“ přirovnal přednosta Polášek.

Lékařský ředitel Tomáš Roubíček k tomu doplnil: „Nová angiolinka dokáže ve velmi vysoké kvalitě zobrazit pohybující se srdce a cévy, ukázat vnitřní průsvit tepny a skládat na sebe obrazy z jiných zobrazovacích přístrojů. Dokáže také optimalizovat dávky záření podle konkrétního vyšetření a pacienta.“

Podle šéfa intervenční kardiologie Pavola Tomašova angiografický přístroj využívají lékaři na výkony intervenční kardiologie – což je soubor mini invazivních, diagnostických i léčebných procedur. „Využíváme u nich zavádění nástrojů do srdečních oddílů a srdečních cév. V našem případě se nejčastěji jedná o zobrazení a léčbu věnčitých tepen, což se týká nemocných s chronickou ischemickou chorobou srdeční a nemocných s akutním infarktem myokardu. Provádíme velké množství výkonů ročně a léčíme pacienty stabilní i v akutním ohrožení života,“ vysvětlil Tomašov. Tři sály, které kardiologové mají, jsou nepřetržitě v provozu.

Nový přístroj je pro ně velkou posilou. „Oproti starému umožňuje vyšetření a zobrazení a následné ošetření ještě daleko přesněji, lépe a bezpečněji, s nižší dávkou rentgenového záření. V budoucnu jej dokážeme použít i pro rozšíření našeho portfolia, pro léčbu chlopenních vad a implantace aortálních chlopní,“ dodal šéf kardiologie.

Přístroj byl pořízen z dotačního programu REACT EU. Cena je 35 milionů korun včetně DPH, bez stavebních úprav.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KNL

Štítky kardiologie, angiogram, Krajská nemocnice Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnici spustili novou angiolinku. Slouží k vyšetření i léčbě nemocí srdce  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.