Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po prodělané zkušenosti založil nadační fond na pomoc lidem před a po transplantacích

V Jablonci nad Nisou vznikl Nadační fond Archanděl, jehož cílem je pomáhat lidem před a po transplantaci orgánů. Založil jej bývalý politik Marek Pieter poté, co získal osobní zkušenosti s transplantací a doslova bojoval o holý život. Na základě vlastních prožitků se rozhodl, založit organizaci, která bude oporou i dalším stejně postiženým lidem.

Založit Nadační fond Archanděl na pomoc lidem před a po transplantaci orgánů jsem si přál hned po své úspěšné transplantaci, kterou jsem pro záchranu života podstoupil v loňském roce. Sám jsem poznal, jakým fyzickým, emociálním i finančním výzvám musí pacienti čekající na tento nároční zákrok čelit,“ řekl zakladatel nadačního fondu Marek Pieter.

Nadační fond se zaměřuje na poskytování finanční, emocionální a praktické pomoci lidem, kteří čekají nebo již prošli touto náročnou lékařskou procedurou. Webová stránka fondu www.archandel-nf.cz je nyní aktivní a připravena poskytovat základní informace a možnosti podpory.

Nadační fond Archanděl

Webové stránky nadačního fondu najdou zájemci na adrese www.archandel-nf.cz .
Zájemci o podporu, informace nebo dobrovolnickou činnost jsou vítáni.

Činnost Nadačního fondu Archanděl je možné podpořit libovolnou částkou na č.ú.: 2702613505 / 2010.

Nadační fond je připraven poskytovat lidem technickou či administrativní, ale také se zaměří na předávání si zkušeností pacientů navzájem. Právě sdílení osobních příběhů pacientů, kteří se úspěšně vrátili do plnohodnotného života po transplantaci a mohou inspirovat druhé a snížit jejich strach z náročné operace, považuje zakladatel nadace za velmi důležité.

Nadační fond Archanděl bude spolupracovat s odborníky v oblasti medicíny, psychologie a práva, aby zajistil co nejkomplexnější podporu pacientům. Fond bude také spolupracovat s nemocnicemi a zdravotnickými zařízeními.

Každá pomoc lidem, kteří čekají na transplantaci orgánů je vítaná. Potvrzuje to Irena Malá, žena, které zhruba před třiceti lety odebrali ledviny a slinivku kvůli cukrovce a transplantaci tedy podstoupila ve velmi mladém věku a se souvisejícími komplikacemi žije celý svůj dospělý život. „Každá taková organizace, jako je i zmíněný nadační fond, je určitě potřeba. U nás to totiž spíš vypadá, jako kdyby byli postižení jen vozíčkáři a ostatní postižení jako by nebyli. Každá sdílená zkušenost, kterou si mohou pacienti někde předat, je rozhodně dobrá,“ okomentovala vznik nového nadačního fondu Malá.

Nadačnímu fondu udělil na činnost záštitu hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Marek Pieter si nedávno prošel těžkým životním obdobím. Přeji mu hodně sil a zdraví do dalších let. Nadační fond Archanděl, který založil, nabízí pomocnou ruku všem těm, kteří se ocitli ve složité životní situaci kvůli svému zdraví a museli podstoupit transplantaci orgánů či je takový zákrok teprve čeká. Pevně věřím, že se díky nadaci dostane účinné podpory co nejvíce lidem,“ řekl Půta.

V roce 2022 bylo v České republice provedeno celkem 872 transplantací orgánů. V České republice je 7 transplantačních center kde se provádí transplantace srdce, plic, jater, ledvin, slinivky břišní, Langerhansových ostrůvků, tenkého střeva a připravuje se transplantace dělohy.

Na transplantaci aktuálně čeká 1039 pacientů zapsaných na čekací listině. Nadační fond Archanděl má hlavní cíl: poskytovat podporu pacientům po celé České republice.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky transplantace, nadační fond, nemocní, pomoc, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po prodělané zkušenosti založil nadační fond na pomoc lidem před a po transplantacích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.