Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Diabetologové v nemocnici mohou díky speciální kameře nově vyšetřovat oči

Více než milion lidí v České republice trpí onemocněním diabetes a tisíce z nich jsou také v péči lékařů v Liberci. Pokud se nemoc neléčí, ohrožuje další orgány a jednou z častých komplikací diabetu je postižení očí. Včasné odhalení změn na sítnici je tak velmi důležité a v liberecké nemocnici nově na tato vyšetření mají diabetologové přístroj zvaný fundus kamera.

Dosud u nás oční pozadí diabetologové nevyšetřovali, vyšetřovali jej pouze specialisté, tedy oční lékaři. Tato metoda byla nicméně nově schválena i pro diabetologická pracoviště, naše nemocnice proto tuto fundus kameru zakoupila a na diabetologii začínáme oční pozadí nově vyšetřovat u našich diabetologických pacientů 1. i 2. typu,“ uvedla Jindra Vejrychová, primářka diabetologie a vedoucí diabetologického centra Krajské nemocnice v Liberci.

Zároveň chce tuto službu nabídnout i praktickým lékařům, kteří mají obrovské množství pacientů s diabetem 2. typu v péči. „Toto vyšetření totiž, na rozdíl od klasického vyšetření očního pozadí, probíhá bez mydriázy (pozn.: rozšíření zorničky pomocí rozkapání oka). Pacient jenom přiloží hlavu ke kameře a ta vyfotí oční pozadí bez toho, aby se oko rozkapávalo. Pacient tedy přijde a za deset minut v pořádku odchází a může třeba řídit auto,“ popsala primářka.

Pravidelným vyšetřením očního pozadí je nicméně možné zjistit již minimální změny na sítnici a včasným ošetřením pak zabránit vážnému poškození zraku.

Snímek sítnice oka vyhodnotí umělá inteligence, která poté, co kamera oko pacienta vyfotí, následně rozpozná počínající změny související s retinopatií, tedy postižení oka u diabetu. Následně umělá inteligence vyhodnotí, zda jsou již u pacienta známky retinopatie a dle výsledku je pak pacient buď objednán na další kontrolu za rok anebo odeslán k očnímu lékaři.

Primářka Vejrychová doplňuje, že tato vyšetření se dělají preventivně u většiny diabetických pacientů. Cílem provádění tohoto vyšetření na diabetologii je odfiltrování velké části pacientů, kteří nemají žádné známky retinopatie s nemusí tak navštěvovat očního lékaře. Vyšetření je jednoduché, bezbolestné, rychlé a jednou ročně plně hrazené ze zdravotního pojištění. Čekací doby jsou v nemocnici nyní minimální, pacient se sám objedná přes internet na termín, který mu vyhovuje. „Pokud se jedná o našeho pacienta, doporučení nepotřebuje. Pokud ho posílá praktik či diabetolog mimo naši nemocnici, potřebuje žádanku.  Od nás pak pacient odchází zhruba za 15 minut s výsledkem,“ doplnila Vejrychová.

Liberecká diabetologie chystá i další novinku, rozsáhlý vzdělávací program pro pacienty s nově diagnostikovaným diabetem. Ten pomůže nemocným rozpoznat veškeré záludnosti choroby a seznámí je s možnostmi monitorace glykémií a současnou moderní léčbou.

Doufáme, že těmito kroky pomůžeme i my zvýšit kvalitu péče o pacienty s diabetes mellitus a tím přispějeme ke snížení rizika výskytu komplikací této závažné nemoci,“ dodala.

SVĚTOVÝ DEN DIABETU - 14. listopadu
(Právě 14. listopadu roku 1891 se totiž narodil kanadský lékař Frederick Grant Banting, který objevil účinky inzulínu.)
S diabetem nebo-li cukrovkou v České republice žije více než 1 milion lidí a odhaduje se, že dalších 250 tisíc o své diagnóze ještě neví. Celosvětově se s onemocněním pak potýká 10 % populace a toto číslo stále roste. 
Cukrovka neboli diabetes je chronickým onemocněním, které významně ovlivňuje to, jak naše tělo hospodaří s krevním cukrem, tedy glukózou. Ta je pro buňky jedním z nejdůležitějších zdrojů energie. Vstup glukózy do buněk řídí hormon inzulín, jestliže nefunguje tak, jak má, neprobíhá správná přeměna cukrů v těle a dochází ke stavu zvanému hyperglykémie, tedy ke zvýšené hladině cukru v krvi.
Cukrovky rozlišujeme dva druhy. Cukrovka 1. typu je autoimunitním onemocněním, během kterého imunitní buňky útočí na slinivku, a tělo tak nedokáže vyrobit dostatek inzulinu. Tento typ, který často vzniká už v dětství, představuje 10 % všech případů cukrovky. Zbývajících 90 % je pak cukrovka 2. typu, která vzniká z důvodu snížené sekrece inzulinu ve slinivce břišní a současné necitlivosti tkání na inzulin, často ve spojitosti s nezdravým životním stylem.
K jejím rizikovým faktorům patří věk nad 40 let, obezita, vysoký krevní tlak, nedostatek pohybu nebo výskyt cukrovky v rodině. Vedle těchto typů stojí ještě tzv. těhotenská cukrovka, která vzniká během těhotenství a po porodu zmizí.
Mezi příznaky cukrovky patří žízeň, nadměrné pití a jezení i časté močení. Objevit se může také hubnutí, únava a potíže se zrakem. Neobvyklá není ani zvýšená náchylnost k infekcím.
Zdroj: nezisková organizace Loono

Ohodnoť článek

Foto KNL

Štítky diabetes, Světový den diabetu, Krajská nemocnice Liberec, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diabetologové v nemocnici mohou díky speciální kameře nově vyšetřovat oči  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.