Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nemocnice má novou magnetickou rezonanci s umělou inteligencí

V liberecké nemocnici uvedli do provozu novou magnetickou rezonanci o síle pole 3 Tesla s umělou inteligencí. Podobných přístrojů je v České republice pouze pět a jejich největší výhodou je schopnost zobrazovat s takovou přesností a kvalitou, že jsou vidět i části těla, které dříve vidět nebyly.

Přístroj za necelých 51 milionů korun je určený pro vyšetřování méně dominantnějších částí těla, například tlustého střeva, konečníku, mozku a centrální nervové soustavy či na gynekologická vyšetření a podobně.

Jsme rádi, že máme jako úplně první tento přístroj od firmy Phillips, který je obdařen umělou inteligencí. Kvalita obrazové dokumentace, která z toho vychází, je až neuvěřitelná. Vidíme věci, o kterých jsme ani nedoufali, že někdy uvidíme,“ shrnul první dojmy primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Endrych.

Rezonance Phillips Ingenia disponuje tří Teslovým magnetem, což je nejvyšší síla pole, která se klinicky využívá. Je prvním svého druhu v Libereckém kraji, i proto bude využívaný pro vyšetření pacientů také z okolních nemocnic.  

Přístroj umí zobrazit tkáně ještě přesněji, kvalitněji a s vyšším rozlišením, než to dokázaly stávají rezonance. Například při vyšetření vnitřního ucha, které se provádí při podezření na nádor nebo u lidí co ztratili sluch, na tomto přístroji lékaři vidí i membránu uprostřed hlemýždě, která je silná jako lidský vlas. „Nikdy jsme ji neviděli a teď tu drobnou membránu uprostřed toho hlemýždě, který má velikost asi jeden centimetr krát půl centimetru, vidíme,“ přibližuje schopnost rezonance primář.

Nová magnetická rezonance s umělou inteligencí nahradila jeden ze dvou přístrojů o síle 1,5 Tesla, který v nemocnici dosud používali. Přístroj je určený především na vyšetření menších oblastí, například je ideální na vyšetření prostaty. I proto bude od ledna zapojený v novém programu preventivního screeningu prostaty u mužů středního věku.

Určitě zdejší magnetickou rezonanci využijeme, například co se týče zmíněných prostat. Určitě nám kolegové časem řeknou, u kterých typů indikací je přínos nejvyšší a kde má smysl poslat pacienty na vyšetření do Liberce a uvolnit si tak kapacitu pro vyšetření standardních pacientů, kteří čekají na vyšetření třeba dva měsíce,“ poznamenal na adresu nového zařízení ředitel Nemocnice v Jablonci nad Nisou Vít Němeček.

Největší výhodou umělé inteligence, kterou magnetická rezonance disponuje, je zpracování obrazu. Oproti minulosti se obraz nasbírá podstatně rychleji a AI jej následně umí dopočítat. To umožňuje nejen rychlejší vyšetření pacienta, ale i výsledné obrázky jsou podstatně kvalitnější.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky magnetická rezonance, 3 Tesla, umělá inteligence, Krajská nemocnice Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Výborně,tohle je jedině dobře,to jsou rozhodně smysluplně vynaložené prostředky!!!!!!!

Čtvrtek, 7. prosince 2023, 02:00Odpovědět

Nemocnice má novou magnetickou rezonanci s umělou inteligencí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.