Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V nemocnici v Turnově začne letos výstavba pavilonu za víc než 200 milionů

V areálu nemocnice v Turnově začne letos výstavba nového pavilonu s odhadovanými náklady přes 200 milionů korun. Bude v něm i urgentní příjem. Vypsání této zakázky schválili tento týden akcionáři Krajské nemocnice Liberec (KNL), pod niž tato nemocnice patří. Pro Turnov je to zásadní, řekl starosta čtrnáctitisícového Turnova Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Jedním z důvodů významu investice je podle něj medicínské hledisko. „Dostavbou turnovské nemocnice v této části se podaří navýšit lůžka v intenzivní péči. Ty jsou potřeba k tomu, aby operační sály, které v Turnově máme, mohly jet na svůj plný výkon," uvedl starosta.

Pavilon ponese označení TA a jedná se o přístavbu mezi dvěma pavilony. Kromě urgentního příjmu a nové stanice anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) v něm budou i ambulance a nové zázemí IBD centra, které se specializuje na léčbu a prevenci chorob trávicího ústrojí.

Význačná je tato zakázka pro Turnov podle starosty i z morálně lidského hlediska. „Že lékaři a lidé v Turnově získají pocit, že se i na malé nemocnice myslí. Myslím si, že to je pro rovnováhu velkých a malých akcionářů v krajské nemocnici zásadní," řekl Hocke.

Pod KNL patří nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantě. Většinovým akcionářem je kraj a menšinovými jsou tři města, kde KNL působí. Podle starosty Turnov "překročil svůj stín", když se zastupitelé města před osmi lety rozhodli každoročně přispívat na čtyřmiliardovou výstavbu centra urgentní péče v Liberci. „Protože vnímáme, že to je důležitá záležitost pro celý segment zdravotnictví. Ale i tak není mnoho zastupitelstev, které by řeklo, že budou přispívat 7,2 milionu korun (ročně) na nějakou instituci, která je mimo to město. A ještě ten závazek byl a je velmi časově dlouhý," řekl Hocke.

Příspěvek na výstavbu libereckého centra urgentní péče Turnov pošle naposledy letos. Od příštího roku bude sice město největšímu zdravotnickému zařízení v kraji přispívat více - osm milionů, tyto peníze ale budou použity na jiné investice KNL. Mezi ně patří právě výstavba pavilonu TA. „Takže se domnívám, že to je naplnění i takových nevyslovených tužeb, které byly spojené s tím, že jsme tento závazek přijali nejenom pro sebe, ale i pro další generace," dodal starosta Turnova.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky ČR, nemocnice, stavby, správa, Turnov, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnici v Turnově začne letos výstavba pavilonu za víc než 200 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.