Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj podpoří ordinace praktických a zubních lékařů třemi miliony

Liberecký kraj rozdělí přes tři miliony korun na podporu ordinací praktických a zubních lékařů. Novým programem na podporu primární péče reagoval loni kraj na nedostatek fungujících ordinací v obcích.

K dispozici bylo 4,5 milionu korun, které kraj ušetřil uzavřením málo vytížených pohotovostí. Program bude pokračovat i letos, o dotace bude možné žádat od 4. března, opět je v něm 4,5 milionu, řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Dotacemi chce kraj pomoci obcím zajistit zdravotní péči. Cílem programu je podle Richtera podpora obnovy zaniklých ordinací, převzetí existujících ordinací nebo vzniku nových tam, kde chybí. „Příjemci dotace jsou obce, mohou z dotace hradit náklady na vybavení ordinace, nákup nemovitého majetku pro potřeby vybudování ordinace, provozní náklady a náklady na zakoupení a převzetí stávající praxe novým lékařem," dodal Richter. Loni dostal kraj pět žádostí o dotaci, jednu ale později žadatel stáhl.

Kraj tak rozdělil z programu necelých 3,339 milionu korun. Podporu podle krajského radního získal Cvikov pro novou ordinaci zubního lékaře, kterou tam otevřeli loni v létě. Za její vybudování město zaplatilo 6,7 milionu korun. Z krajského programu by teď měl Cvikov dostat milion korun. Stejnou částku by měly získat Příšovice, které zrekonstruovaly zubní ordinaci. Přes 800 000 Kč půjde na zubní ordinaci do Nového Města pod Smrkem a půl milionu by mělo získat Jablonné v Podještědí na zajištění ordinace praktického lékaře pro dospělé. Rozdělení dotací musí ještě schválit krajští zastupitelé.

Minimální dotace je 10 000 korun, na ordinaci praktického nebo dětského lékaře mohou obce do 10.000 obyvatel dostat až 800.000 korun, větší obce polovinu. „U obcí žádajících podporu na zubní ordinace se jedná o částku maximálně milion korun, a to bez ohledu na počet obyvatel," řekl krajský radní pro zdravotnictví. Podmínkou v případě zubních ordinací je ale podle Richtera smlouva s pojišťovnami. Podpora nesmí přesáhnout 70 procent způsobilých výdajů. Pokud obec dotaci získá, o další může na stejnou specializaci žádat až po pěti letech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky zdraví, správa, obce, dotace, Liberecký

Kraj podpoří ordinace praktických a zubních lékařů třemi miliony  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.