Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počet případů černého kašle v Libereckém kraji rychle roste. Už teď je jich víc než za celý loňský rok

Zatímco v posledních letech se dařilo případy černého kašle držet na jednotkách za rok, už v polovině února jich je v Libereckém kraji více než za celý loňský rok. Jde přitom o nemoc s těžkým průběhem. Hygienici proto doporučují se proti onemocnění očkovat, přeočkovat se mohou i dospělí.

Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest, které se přenáší kapénkami, tedy kašláním, kýcháním a smrkáním. „Projevuje se nejčastěji 7 až 10 dní po nákaze, a to zprvu jako běžné nachlazení – rýmou a kašlem, který se ale zhoršuje, a to zejména v noci,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová.

Typické jsou podle ní dávivé stavy, které mohou vést až ke zvracení. Může se objevit zástava dechu, zarudnutí, zmodrání. „Suchý dráždivý kašel trvá obvykle minimálně dva týdny, při neléčeném onemocnění trvá až tři měsíce,“ dodala.

Běžné léky na kašel podle hygieniků nezabírají. „Nejlepší možnou prevencí je očkování, které je v ČR součástí povinného očkovacího kalendáře,“ uvedla.

V předcovidových letech byly v Libereckém kraji desítky onemocnění černým kašlem, v drtivé většině to ale byli dospělí ve věku 25-54 let. Během covidu pak černý kašel prakticky nebyl. To se ale opět mění. „V letošním roce vidíme zcela jinou situaci. Nemocnými jsou totiž zejména teenageři ve věku 15 až 19 let a dále žáci základních škol ve věku 10-14 let, což potvrzuje zjištění, že imunita získaná očkováním není trvalá,“ uvedla Monika Hausenblasová, ředitelka odboru protiepidemického liberecké hygieny. „Příznaky onemocnění u očkovaných však bývají mírnější, nejprve začíná jako běžné nachlazení, postupně se přidá zejména suchý dávivý kašel, nemocní jsou často bez teplot,“ dodala.

Nárůst počtu případů černého kašle je podle hygieniků rizikové především pro nejmenší děti, které ještě nejsou očkované, nebo u kterých rodiče očkování odmítají. „Takové děti jsou ohroženy nejzávažnějším průběhem nemoci, který může končit i smrtí dítěte,“ řekla Hausenblasová.

Kromě základního a povinného očkování proti černému kašli je v Česku možnost přeočkování i pro dospělé. „Přeočkování vakcínou proti černému kašli se doporučuje minimálně 1x každému dospělému, těhotným ženám včetně jejich širší rodiny. K tomuto účelu je možné využít kombinované vakcíny proti černému kašli, záškrtu a tetanu. Starší polymorbidní osoby patří také mezi ohroženou skupinu osob s těžkým průběhem onemocnění s možným úmrtím,“ uzavřela hygienička.

Lidem, kteří mají respirační onemocnění s příznaky suchého dávivého kašle hygienici doporučují, aby navštívili svého obvodního lékaře, který nasadí antibiotika.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, onemocnění, očkování, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů černého kašle v Libereckém kraji rychle roste. Už teď je jich víc než za celý loňský rok  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.