Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Klíšťata nejen v přírodě. Jak se chránit před nemocemi, které přenášejí?

Příchod jara kromě kvetoucí přírody znamená také nárůst klíšťat, která mohou přenášet závažné nemoci. Klíšťata se vyskytují nejen v přírodě, ale také v parcích či lesoparcích. Správná prevence či ochrana je tak důležitá.

S příchodem jara začíná období klíšťat, která nás mohou nakazit klíšťovou encefalitidou a lymskou boreliózou. Je třeba brát ohled i na to, že klíšťata se vyskytují nejen v přírodě, ale také v městských parcích či lesoparcích s vyšší vegetací, které jsou obklopeny zástavbou a kde probíhá pohyb osob a venčení psů. 

Státní zdravotnický ústav přišel loni s projektem „Klíšťata ve městě“, který se zaměřoval na sledování borelií i výskyt minoritních patogenů. V Liberci bylo infikováno 31 % klíšťat boreliemi. Celkově i s dalšími bakteriálními patogeny, které způsobují onemocnění člověka, bylo infikováno 54 % klíšťat.

„Z výsledků nám vyplývá, že každé druhé klíště je infekční a každé třetí nás může nakazit lymeskou boreliózou, což rozhodně není příznivý výsledek. Je pro nás také překvapením, že Liberec patří mezi města s velmi vysokým výskytem klíšťat spolu s Českými Budějovicemi, Ústím nad Labem, Prahou, Hradcem Králové i Pardubicemi,“ sdělila MUDr. Monika Hausenblasová, ředitelka oboru protiepidemického KHS LK.

Proti klíšťové encefalitidě existuje očkování, které můžeme podstoupit v průběhu roku. Nejvhodnější dobou a spolehlivou ochranou je konec zimy před začátkem aktivit klíšťat. Očkování se doporučuje dětem již od prvního roku. Nejrizikovější skupinu však tvoří osoby starší 60 let a všichni ostatní, kteří chodí častěji do přírody.

„V letošním roce zatím nemáme hlášený žádný případ klíšťové encefalitidy, ale evidujeme již 13 případů lymeské boreliózy. Pět z nich bylo evidováno v lednu a po čtyřech případech v měsících únor a březen. Nejvíce tzn. 6 případů bylo zaznamenáno v okrese Česká Lípa, 4 v okrese Jablonec nad Nisou, 2 v okrese Liberec a 1 v Semilech. Letošní jaro přišlo velmi brzy a klíšťata začínají být aktivní. Doporučujeme již nyní býti opatrnými a obezřetnými, pokud jde o prevenci nákaz, která klíšťata přenášejí,“ popisuje Hausenblasová.

Všechna tři vývojová stadia klíštěte jsou infekční. Při prohlídce je důležité být pečliví. Klíšťata po těle putují a trvá jim, než se zakousnou. Je proto dobré prohlídku těla druhý den zopakovat.

„Vhodný nejlépe světlý oděv, pokud možno s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi zastrčenými do ponožek, užívání repelentních přípravků, následná prohlídka těla a převléknutí oděvu po návratu by mělo být samozřejmostí nejen na plánovaný výlet do přírody, ale i pro „všední“ pobyt v městských parcích,“ sdělila tisková mluvčí KHS Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Před odstraněním klíštěte z těla místo dezinfikujeme, následně pinzetou klíště vyvikláme a místo opět dezinfikujeme. „Po přisátí klíštěte je vhodné se nejméně 10 dní sledovat a při podezření na infekci, která se projevuje u klíšťové encefalitidy v prvním stadiu podobně jako chřipka, tedy teplotou, bolestí hlavy nebo u lymeské boreliózy červenou skvrnou s blednoucím středem na kůži v místě přisátí klíštěte, ihned vyhledat lékaře. Klinické příznaky se ovšem mohou lišit, nemusí byt vždy přítomny tyto tzv. typické,“ dodala Balašová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Klíšťata, klíšťová encefalitida, lymská borelióza, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťata nejen v přírodě. Jak se chránit před nemocemi, které přenášejí?  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.