Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Počty případů černého kašle stagnují. Zájem je o očkování, čeká se na vakcíny

Případů černého kašle v České republice bylo od začátku roku podle Státního zdravotnického ústavu evidováno 9 370 (údaje ke dni 21.4.2024). Z toho v Libereckém kraji jich bylo 484, kdy v uplynulém 16. týdnu jich přibylo 92 a v týdnu předchozím dokonce rovných sto. I nadále trvá epidemie černého kašle. Navíc stále kvůli velkému zájmu o přeočkování chybí očkovací látky, které by však měly být podle Ministerstva zdravotnictví k dispozici koncem tohoto týdne.

Černý kašel (Pertuse)
Jde o vysoce nakažlivé onemocnění respiračního traktu způsobené bakterií Bordetella pertussis. V České republice patří mezi povinně hlášená onemocnění. 
Rychle se šíří osobním kontaktem, kapénkami, které se tvoří při kašlání, kýchání, smrkání a mluvení. Šíření je zvlášť rychlé v uzavřených dětských kolektivech ve školkách, školách, v kolektivech adolescentů, mladých dospělých, na internátech, ubytovnách či vysokoškolských kolejích.
Nejvíc případů bylo v poslední době nahlášeno ve věkové skupině 15 - 19 let, ale vyskytuje se v celé populaci, ve všech věkových skupinách. Není to sezónní onemocnění, ale objevuje se celoročně.
Onemocnění pertusí se vyskytuje v populaci stále, protože její původce, bakterie Bordetella pertussis, stále cirkuluje v populaci. Svědčí o tom epidemické cykly nárůstu a poklesu hlášené nemocnisti, které se objevují po dvou až pěti letech. Stejná situace je i v dalších zemích. 
Mezi nejrizikovější skupiny patří novorozenci a plně neočkovaní kojenci, dále osoby s chronickým onemocněním respiračního traktu a senioři. 
Příznaky černého kašle se nejčastěji objevují za 5-10 dní, až po 21 dnech, po kontaktu s nemocnou osobou. Počátečními příznaky jsou výtok z nosu či ucpaný nos, mírná teplota, mírný, občasný kašel.V této fázi vypadá jako běžné nachlazení. jeden až dva týdny po nákaze se můžou u nemocných objevit prudké, rychlé a nekontrolovatelné záchvaty kašle. Mohou trvat až 10 týdnů a obvykle se zhoršují. Nemocný se nemůže nadechnout, pokus o nadechnutí doprovází typický kokrhavý zvuk, může být provázeno dávením i zvracením. Pacient je velmi unavený. Onemocnění může trvat týdny až měsíce. 
Zdroj: ČZÚ

Největší nemocnost je u dospívajících ve věku od 15 do 19 let, dále u dětí ve věku od deseti do čtrnácti let a už novorozenců a batolat do jednoho roku. Od začátku roku jsou také evidována tři úmrtí související s nákazou černým kašlem. Následkům onemocnění podlehl dvaašedesátiletý muž na Náchodsku, čtyřiaosmdesátiletá žena na Chrudimsku, která ale měla i další onemocnění a necelý měsíc staré miminko na Orlickoústecku, které mělo i jinou nákazu, jíž trpěla celá rodina. Informace vyplývají z aktuální údajů Státního zdravotnického ústavu.   

Zdá se, že počty nových případů černého kašle začínají stagnovat, ale predikovat budoucí vývoj se zatím neodvažujeme. Stále se zvyšuje počet infikovaných ve skupině náctiletých, což si vysvětlujeme především vyvanutím imunity po očkování,“ doplnil k aktuálním údajům Státní zdravotnický ústav na síti X.

Veřejnost má zájem o očkování, která na nějaký čas zajistí ochranu přes onemocněním. Zatímco u dětí je očkování povinné, u dospělých záleží jen na jejich rozhodnutí. Letos se již nechalo naočkovat přes 45 tisíc lidí. Kromě zvýšeného zájmu o očkování u praktických lékařů je zájem o vakcinaci i například mezi personálem, který pracuje s dětmi anebo staršími lidmi.

Kvůli velkému zájmu však nejsou vakcíny nyní dostupné a nové mají být k dispozici na konci tohoto týdne.

Zájem u našeho personálu o očkování je. Někteří se již očkovali, nyní čekáme na dodání chybějících vakcín a následně v něm budeme pokračovat podle pořadníků zájemců, který máme sestavený,“ informovala mluvčí Nemocnice v Jablonci Jana Luňáková.

Možnost očkování nabízí svým zaměstnancům i v liberecké nemocnici. „Zájem o možnost očkování je slušný,“ konstatoval mluvčí krajské nemocnice Václav Řičář.

Například v Domově důchodců v Českém Dubu nechávají rozhodnutí o očkování na zaměstnancích, kteří si ho následně řeší se svými praktiky. „Co se týče klientů, jejich žádosti řešíme s našimi třemi lékaři s nimiž spolupracujeme,“ dodal ředitel českodubského domova Radim Pochop.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, vývoj, očkování, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty případů černého kašle stagnují. Zájem je o očkování, čeká se na vakcíny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.