Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Přístrojů AED pro záchranu životů bude v Libereckém kraji zase o něco více

V bufetu na Knajpě v Jizerkách, v hotelu na Ještědu, na Hřebínku či v Krkonoších na Vosecké boudě, Vrbatově boudě nebo na Dvoračkách. Tam všude jsou rozmístěny AED přístroje, tedy automatické externí defibrilátory, které mohou lidé použít k okamžité záchraně života. Na mnoha místech Libereckého kraje, ale i ve vozech policistů, strážníků či hasičů nebo členů horské služby je jich rozmístěno již více než sto a dalších 25 přístrojů přibyde.

Přehled zásahů pomocí AED

rok 2023: 331 (15 zachráněných)
rok 2022: 336 (18 zachráněných)
rok 2021: 407 (21 zachráněných)
rok 2020: 312 (16 zachráněných)
rok 2019: 181 (15 zachráněných)

Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje (ZZS LK) poskytne na jejich nákup příspěvek ve výši 3,6 milionu korun Liberecký kraj. Peníze poslouží nejen k pořízení přístrojů, ale i k vyškolení tzv. first responderů, což jsou lidé, kteří umí s přístrojem zacházet a jichž jsou asi dva tisíce. Ovšem zařízení může obsluhovat i laik, neboť jej k úkonům zařízení samo navádí.

Přístroje AED významně zvyšují šance lidí na přežití a také na kvalitní život po této nepříjemné mimořádné události. Ročně se díky AED podaří zachránit zhruba dvě desítky lidí,“ uvedl Vladimír Richter (ODS), radní pro resort zdravotnictví. Od roku 2019, kdy jsou přístroje rozmisťovány, už bylo jejich prostřednictvím zachráněno 85 lidských životů.

V rámci páté etapy projektu AED pro Liberecký kraj se nakoupí již zmíněných 25 přístrojů AED, ale 65 baterií a 80 nových obalů.

Součástí je i nákup pohotovostních brašen Panik, které budou obsahovat základní vybavení, a to například pro zástavu masivního krvácení. Budou součástí každé sanity ZZS LK a záchranáři je v případě potřeby na místě události předají ostatním členům IZS. Podobný projekt v České republice zatím neexistuje,“ dodal radní Richter. Brašen Panik bude pořízeno celkem padesát.

Ohodnoť článek

Foto HZS LBK

Štítky pomoc, záchrana, AED, ZZS LK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přístrojů AED pro záchranu životů bude v Libereckém kraji zase o něco více  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.