Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Snažíte se přestat s kouřením? Dodržujte pravidlo čtyř D. V boji se závislostí vám může pomoci i lékárník

PR článek

Kuřáctví je velmi rizikovou formou chování, která poškozuje nejen zdraví samotného kuřáka, ale i jeho okolí. Jde o nemoc s potenciálně fatálními následky, v jejichž přímém důsledku každoročně jen v České republice umírá více než 16 až 18 tisíc osob. Střední délka života kuřáků je navíc v průměru o 10 až 11 let nižší než u nekuřáků. Odvykání kouření je zdlouhavý proces, který ale nemusí být tak těžký, jak by se mohlo zprvu zdát. Pomoci mohou i konzultace se zkušeným lékárníkem, které nabízejí EUC Lékárny.

Cigaretový kouř obsahuje více než 4000 různých, pro lidské zdraví škodlivých chemických látek. Patří mezi ně i karcinogeny – látky podporující vznik zhoubných nádorů, mutageny – látky poškozující DNA buňky, alergeny a látky toxické povahy, a to včetně jedovatého oxidu uhelnatého. Vlivem jejich působení na organismus dochází k rozvoji řady závažných onemocnění, počínaje nádory plic, hrtanu či močového měchýře, přes onemocnění srdce, cév a mozku, žaludeční vředy, předčasné řídnutí kostí či chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN), a konče erektilní dysfunkcí u mužů a neplodností u obou pohlaví.

„V dlouhodobém časovém horizontu může být podobně nebezpečné i pasivní kuřáctví, které ohrožuje osoby vystavené cigaretovému kouři téměř srovnatelně jako samotné kuřáky. I u nich se proto můžeme setkat se stejnými chorobami. Z pohledu pasivního kuřáctví představují významně ohroženou skupinu osob také děti. U nich se častěji můžeme setkat s různými plicními onemocněními, oslabením imunity či například opakovanými záněty středouší,“ varuje Ondřej Šimandl, lékárník a zkušený konzultant z EUC Lékárny Praha – Plaňanská.

Působení toxických látek není ale jediným rizikem, kterým jsou uživatelé tabákových výrobků ohroženi. Ať už uživatel tabákových výrobků či výrobků s obsahem nikotinu kouří klasické cigarety, používá elektronickou cigaretu, nebo například nikotinové sáčky, je vystaven expozici nikotinu a riziku závislosti na něm. Ta je srovnatelná se závislostí na heroinu – proto je odložit cigaretu či jinou formu nikotinového výrobku tak těžké. „Elektronické cigarety a další alternativy sice obvykle neobsahují tabák, jde však nejčastěji o výrobky na bázi ‚čistého‘ nikotinu. Není tedy divu, že nás ve většině případů závislosti nezbaví. Rozhodnutí je na každém kuřákovi, kdy a jaký způsob odvykání zvolí. Zdravotní pojišťovny na léčiva používaná při odvykání kouření poskytují i finanční příspěvek,“ dodává Šimandl.

S abstinenčními příznaky je třeba se vypořádat – pomůže lékárník

Podpořit kuřáky při odvykání a přispět k úspěšné léčbě závislosti na nikotinu se snaží i lékárníci. V České republice se poradenství v této oblasti věnuje více než 210 z nich. Například v EUC Lékárně Praha – Plaňanská s tímto typem konzultací mají již dlouholeté zkušenosti. „Naši lékárníci pacientům poskytují cennou podporu a motivaci k překonání závislosti na tabáku. V průběhu vstupní konzultace, která zpravidla trvá až 60 minut, zhodnotí charakter a míru závislosti, probere s pacientem různé strategie, jak k odvykání kouření přistoupit, a společně s ním vytvoří individuální plán tak, aby byl celý proces nejen účinný, ale i bezpečný. Seznámí jej také s možnostmi farmakologické léčby a režimovými opatřeními, která pomohou překonat chuť na cigaretu a zvládat abstinenční příznaky,“ vysvětluje Ondřej Šimandl z EUC Lékárny Praha – Plaňanská a dodává, že ač jsou abstinenční příznaky nepříjemné, je důležité je překonat, aby pacient dosáhl úspěchu. Touha po cigaretě může trvat dokonce až 10 týdnů. Kromě ní se ale objevují i další problémy:

  • Zlost a podrážděnost, nebo naopak úzkost a deprese mohou trvat až 4 týdny. Jde o projev nedostatku „hormonu štěstí a odměny“ – dopaminu – jehož uvolňování v mozku nikotin stimuluje.
  • Problémy se soustředěním a netrpělivost mohou trvat až 4 týdny a bývají často způsobeny bolestmi hlavy.
  • Nespavost trvá až 4 týdny. Může se ale také objevit naopak únava. Pacientův spánek bývá často přerušovaný, doprovázený nepříjemnými sny.
  • Zácpa, hlad a nevolnost až zvracení se mohou objevovat až po dobu 10 týdnů.
  • Dalším abstinenčním příznakem může být zpomalení střevní peristaltiky a metabolismu; to může vést k nárůstu tělesné hmotnosti. Během prvního roku abstinence pacienti průměrně přiberou až 4 kg.
  • Mezi abstinenční příznaky může dále patřit i třes.

Při odvykání je nezbytné dodržovat pravidlo čtyř D

Přestože se úspěšnost léčby závislosti na nikotinu s intervencí zdravotníků významně zvyšuje, klíčovou zůstává vůle kuřáka přestat kouřit a neukončit léčbu předčasně. Proto je nezbytné držet se pravidel čtyř D, která jsou v praxi osvědčená a pomáhají odvrátit chuť na cigaretu:

  • Drink – pít pomalu vodu a držet ji v ústech pro uchování chuti
  • Deep Breathe – zhluboka dýchat
  • Do – dělat nějakou činnost, fyzickou/mentální aktivitu, aby se odvrátila mysl od kouření
  • Delay – nepoddávat se chuti kouřit

Dobrou zprávou je, že chuť na cigaretu slábne již po 3-5 minutách. Už tehdy má tedy dotyčný za sebou jeden ze střípků do mozaiky procesu odvykání kouření. „Samotný proces odvykání kouření, resp. léčby závislosti na nikotinu, však trvá významně déle – nejméně 3 až 6 měsíců. Po tuto dobu lékárník zprostředkovává pacientovi nejméně 4 další individuálně načasované navazující konzultace, díky kterým jej může provázet a pomoci mu překonat překážky, které na cestě k abstinenci číhají,“ doplňuje Veronika Piepenhagen, lékárnice a konzultantka z EUC Lékárny Praha – Plaňanská.

Nejste na to sami

Konzultace s lékárníkem k odvykání kouření mohou pacienti absolvovat v EUC Lékárně Praha – Plaňanská, EUC Lékárně Praha – Šustova a v EUC Lékárně Klášterní v Liberci. Síť EUC Lékáren, které službu poskytují, se bude postupně rozšiřovat. Ve všech zařízeních je pro zájemce o konzultaci připravena samostatná konzultační místnost.

Na konzultace se lze objednat v Praze osobně přímo v EUC Lékárně Praha – Plaňanská, telefonicky na čísle +420 281 019 258 nebo e-mailem na konzultace.plananska@euc.cz, dále v EUC Lékárně Praha – Šustova osobně, telefonicky na čísle +420 606 059 746 nebo e-mailem na konzultace.sustova@euc.cz.

V EUC Lékárně Klášterní v Liberci je možné se objednat buď osobně nebo telefonicky na čísle +420 702 285 100 či e-mailem na konzultace.liberec@euc.cz.

EUC Lékárny nabízí nejen konzultace k odvykání kouření, ale také k lékovým interakcím, správné inhalační technice a k detekci poruch paměti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky euc klinika, euc, lékárna, léky, lékárník, kouření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Snažíte se přestat s kouřením? Dodržujte pravidlo čtyř D. V boji se závislostí vám může pomoci i lékárník  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.