Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Jablonecká nemocnice modernizuje radiologii. Využívá i umělou inteligenci

Proměnou prochází radiodiagnostické oddělení Nemocnice v Jablonci nad Nisou. Jen v uplynulém roce zde do nových technologií investovali 88 milionů korun a další modernizace se chystá. Lékařům zde s diagnostikou nově pomáhají dva moderní přístroje, magnetická rezonance Philips Ingenia Ambition X 1,5T a také počítačový tomograf Philips Spectral CT 7500. Jejich přínosem je nejen přesnější a rychlejší diagnostika, ale také díky tomu možnost ošetřit více pacientů, čím je péče dostupnější pro širší region.

S novými investicemi do našeho přístrojového vybavení přinášíme pacientům v rámci naší oblasti zlepšení poskytované zdravotní péče. Nové CT se širokým detektorem nám poskytuje vynikající kvalitu obrazu ve velmi rychlém čase. Díky tomu dokážeme ve stejném čase vyšetřit více pacientů než v minulosti,“ řekl primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Jablonec Jaromír Frydrych. Každý den tu nyní vyšetří až padesát pacientů. Přínosem nového systému je také šetrnost ke zdraví pacientů i personálu, protože je vystavuje výrazně nižší dávce ozáření, než je tomu u starších typů zařízení.

Práci př diagnostice usnadňuje také umělá inteligence, kterou moderní přístroje využívají. I díky ní získává personál ihned kvalitní snímky, čímž se výrazně šetří čas a snižuje nutnost provádět opakované skeny. Tento přínos oceňují u nového CT i magnetické rezonance.

Co se týká obrazové kvality, domníval jsem se, že rozdíl oproti předchozímu ‚magnetu‘ nebude tak významný. Nicméně díky nové technologii rychlého zobrazování máme k dispozici snímky ve vynikající kvalitě,“ podotkl primář radiodiagnostického oddělení a dodal: „Dříve jsme nebyli schopni tyto 3D sekvence dělat rutinně, protože trvaly velmi dlouho. Nyní dokážeme plnohodnotné vyšetření mozku provést za patnáct minut, což je o deset minut méně. Vyšetření kolena se zkrátilo z průměrných dvaceti na třináct minut a podobně. Vůbec jsem nečekal takový progres a jsem opravdu nadšený, protože u všech vyšetřovaných pacientů máme konzistentně dobrou kvalitu snímků.

Modernizace vybavení jablonecké nemocnice byla možná díky finančním prostředkům z evropského fondu REACT-EU, které pokryly veškeré náklady. „V rámci evropských dotací jsme obměnili všechny čtyři velké přístroje – nejen CT a magnetickou rezonanci, ale také skiagrafii a mamograf,“ dodal Frydrych.

Jablonečtí se chtějí zaměřit na screening rakoviny prostaty

Jablonecká nemocnice bude s modernizací vybavení pokračovat. Zapojit se chce i do screeningu rakoviny prostaty. „Díky novým přístrojům se zvýšila kapacita i kvalita prováděných vyšetření. Chceme naši nemocnici dále rozvíjet, v nejbližší budoucnosti plánujeme zapojení do onkoscreeningu prostaty i dalších programů. Proto investujeme vysoké částky z různých zdrojů, v roce 2024 to bude zhruba 80 milionů korun,“ uvedl ředitel nemocnice Vít Němeček.

Abychom splnili technické požadavky na screening karcinomu prostaty, chceme pořídit další přístroj, výkonnou tříteslovou magnetickou rezonanci, abychom splnili technické požadavky na screening karcinomu prostaty. Pacientů s podezřením na toto onemocnění je mnoho a čekací lhůty jsou bohužel dlouhé. Už nyní vyšetřujeme prostatu u deseti mužů týdně a jsme v podstatě zoufalí, protože nám telefony nepřetržitě drnčí a musíme dávat termíny nezřídka až za tři měsíce. A to je u pacientů s podezřením na zavážené onemocnění opravdu dlouhá čekací lhůta,” doplňuje primář Frydrych k budoucím plánům.

Radiodiagnostické oddělení jablonecké nemocnice v současnosti poskytuje celé spektrum výkonů – mimo jiné vyšetření mozku, míchy, prsů, srdce a břišních orgánů. Nové CT otevřelo jabloneckému týmu nové možnosti detailnějšího vyšetření u osob se sníženou funkcí ledvin nebo obratlových těl páteře. Spektrální počítačový tomograf také dokáže snáze detekovat ischemii mozku. Nová magnetická rezonance zase umožňuje vyšetřit obézní pacienty díky širšímu průměru tunelu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jablonec

Štítky radiologie, screening, vyšetření, prevence, Nemocnice Jablonec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká nemocnice modernizuje radiologii. Využívá i umělou inteligenci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.