Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Ve dvou domovech důchodců testují chytré podložky sledující pohyb seniorů

Chytré podložky, které umí monitorovat vitální funkce člověka, sledovat hybnost a informovat o pohybu, tedy například polohování, testují v těchto dnech v Domovech důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem a v Rokytnici nad Jizerou. Speciální podložky instaloval v domovech Richard Cimler, vedoucí Centra pokročilých technologií Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové.

Podložky opatřené senzory jsou propojeny s mobilními telefony a tablety umístěnými na sesternách. V případě, že naměřené hodnoty vybočují z předem nastavených parametrů, odešle se upozornění do propojených zařízení. Personál tak může okamžitě jednat. Navíc systém dodává průběžné a přesné informace o kvalitě péče, neboť vytváří pravidelné reporty s detailními informacemi o polohování či vysazování. Pro sledování kondice klientů a kvality prostředí jsou k dispozici například informace o počtech kroků, míře aktivity sledovaného člověka či údaje o množství CO2, teplotě či hluku v místnostech. Technologie nejsou výhradně určeny pro seniorcentra. Využívat je mohou i rodiny pro vzdálený dohled v rámci domácí péče o své příbuzné.

Monitoringem osob a prostředí se zabýváme již přes deset let. Snažíme se přicházet s novými technologiemi, které usnadňují práci a přinášejí větší bezpečí a jistotu díky automatickému sběru dat, vyhodnocování a předávání informací s co nejmenší zátěží pro ošetřovatele,“ vysvětlil Richard Cimler, vedoucí Centra pokročilých technologií, jehož tým se zabývá tvorbou senzorických systémů pro monitorování osob.

V Domově důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem dosud zapisovali polohování klientů na papír u lůžka. S chytrými podložkami získají digitální data v reálném čase.

Při nastavování polohy u imobilních seniorů je důležité správné provedení a načasování, jedná se totiž o činnost ovlivňující vznik proleženin. Pečující personál bude mít díky podložkám a notifikacím v tabletu stoprocentně pod kontrolou, že došlo k danému úkonu,“ řekla Martina Valášková, ředitelka jindřichovického domova důchodců.

Nyní budou technologie v domovech zkoušet po dobu čtyř měsíců. Zdali se po skončení testovacího režimu rozhodnou investovat do těchto technologií bude z velké míry ovlivněno zkušeností zaměstnanců. „Samozřejmě nás bude zajímat také názor seniorů a jejich rodin. Nejdůležitější však budou výsledky a vliv technologie na péči. Myslím si, že z pohledu sociálních služeb a digitalizace máme co dohánět a každé ulehčení nás ještě více přiblíží k samotným seniorům, k jejich rodinám a bližšímu kontaktu s nimi,“ dodala Valášková.

Podložky v domovech testují v rámci projektu Agentury regionálního rozvoje – EDIH Northeast Bohemia, z něhož bude uhrazeno 75 % nákladů na monitoring. Financování probíhá v režimu Test Before Invest, kdy si domovy mohou ve zkušební době nezávazně otestovat nejen podložky, ale také nositelné senzory a senzory. Poté se mohou rozhodnout, zdali investují do nákupu technologií.

Naším cílem je stále vylepšovat péči v příspěvkových organizacích Libereckého kraje, mezi které patří i Domov důchodců v Rokytnici nad Jizerou i Jindřichovicích pod Smrkem. Chytré podložky již našly uplatnění v mnoha sociálních zařízeních a nyní se přes projekt EDIH mohou šířit mnohem efektivněji do dalších, a tím zpřístupnit službu moderního monitoringu seniorcentrům 21. století,“ dodal Jiří Ulvr (Starostové pro LK), radní Libereckého kraje.

Tyto technologie jsou nyní rozšiřovány hlavně do zařízení na území Libereckého a Královehradeckého kraje. Služby EDIHU můžou ale využívat seniorcentra po celé ČR. „Chceme, aby díky novým technologiím dostávali pacienti moderní způsob léčby s možností okamžitého zásahu. Proto se snažíme transferovat technologie, které jsou uplatnitelné na trhu a mohou pomáhat lidem, a to nejen ve zdravotnictví,“ dodala Michaela Jakubičková, manažerka Test Before Invest EDIHU Northeast Bohemia.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DD Jindřichovice

Štítky chytré podložky, monitoring, senioři, domovy seniory, Univerzita Hradec Králové, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve dvou domovech důchodců testují chytré podložky sledující pohyb seniorů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.