Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Půlroční Oliver měl až sto epileptických záchvatů denně. Lékaři mu pomohli unikátní operací mozku

Nyní půlroční Oliver se narodil s vzácnou vadou mozkové hemisféry. Již necelý den po narození prodělal první epileptický záchvat, jejich počet se neustále zvyšoval. Lékaři u něj zaznamenali až sto záchvatů denně, proto se rozhodli pro náročnou operaci, při které mu postiženou hemisféru odpojili. Bez zákroku by byl celý život upoutaný k lůžku, nyní má před sebou život bez větších omezení.

V červnu letošního roku provedli lékaři z Fakultní nemocnice Brno ve spolupráci s kolegy ze švýcarské Ženevy unikátní operaci mozku půlročního Olivera. Ten se v lednu narodil s diagnostikovanou hemimegaencefalií. Jedná se o vzácnou vrozenou poruchu, při které dochází k abnormálnímu růstu jedné z mozkových hemisfér. To může způsobit epilepsii, mentální retardaci, motorické poruchy i dalších vývojové abnormality.

V případě Olivera se jednalo o extrémně často se opakující epileptické záchvaty, bylo jich až sto za den a trvaly od dvou minut do půl hodiny. První prodělal již sedmnáct hodin po narození. Lékaři se shodli, že se jedná o velmi závažný případ a rozhodli se chlapce operovat. Jelikož je ale zákrok extrémně náročný a pro novorozence rizikový, museli počkat aspoň několik měsíců. V té době musel Oliver brát vysoké dávky léků.

Oliverovi se nyní daří podle lékařů dobře. FOTO: Anna Pospíšilová

Hemisferotomie, tedy odstranění nebo odpojení části hemisféry mozku, byla úspěšná. „Operace se technicky zdařila, malému pacientovi se daří dobře a je u něj předpoklad velmi dobrého psychomotorického vývoje. Bez zákroku by byl celý život upoutaný na lůžko a těžce postižený, nemohl by se vyvíjet,“ uvedl přednosta neurochirurgické kliniky Martin Smrčka.

Oliver nyní hýbe rukama i nohama a lze očekávat, že se bude dobře vyvíjet i řeč a intelekt. Rodina nyní může trávit čas s Oliverem doma a užívat si společné chvíle. „Nemá žádné záchvaty, směje se, hýbe, žvatlá. Jsem ráda, že jsme po dlouhé době doma s malým. Před tím jsme byli hodně v nemocnici a bylo to psychicky velmi náročné. Každý den jsem brečela, nevěděli jsme, co máme dělat,“ řekla maminka Olivera Natálie Pomklová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky FN Brno, operace, mozek, nemocnice dítě, epilepsie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

Je skvělý, že se na tu operaci nemusel skládat celý národ.

Čtvrtek, 29. srpna 2024, 14:10Odpovědět

Půlroční Oliver měl až sto epileptických záchvatů denně. Lékaři mu pomohli unikátní operací mozku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.