Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Frýdlant s pomocí dotace z Libereckého kraje zrekonstruoval ordinaci praktické lékařky

Na modernizaci ordinace praktické lékařky doktorky Kopecké získal Frýdlant na Liberecku dotaci z Libereckého kraje, který podobné projekty podporuje už druhý rok. Loni z dotačního programu na podporu primární péče rozdělil čtyřem projektům 3,339 milionu korun, letos přispěl kraj na další čtyři ordinace částkou téměř 2,567 milionu. Modernizace ordinace ve Frýdlantě ve Fügnerově ulici, která skončila tento týden, přišla na 861 tisíc korun, dotace zaplatí polovinu.

Cílem programu je podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) zajištění dostupné primární péče pro obyvatele v Libereckém kraji. "Účelem programu je podpořit vznik nových ordinací primární péče, případně obnovy zrušených ordinací, které už tam někdy existovaly, a nebo případné převzetí ordinací. Primární péčí se samozřejmě myslí klasické všeobecné praktické lékařství, praktické lékařství pro děti a dorost a zubní lékařství," doplnil Richter.

Ve Frýdlantu převzala ordinaci nová praktická lékařka. "Paní doktorka Oborníková odešla k 1. červenci na zasloužený odpočinek a ordinaci s 1600 pacienty po ní převzala lékařka Dita Kopecká. V souvislosti se střídáním lékařek jsme se rozhodli pro rekonstrukci ordinace, využili jsme i dovolených k tomu, aby vše proběhlo s co nejmenším dopadem na její chod. A protože Liberecký kraj vypsal dotaci na podporu primární péče, rozhodli jsme se jí využít a ušetřit městu polovinu nákladů na obnovu ordinace," vysvětlil místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

„Rekonstrukce obnášela úpravu elektroinstalace, rozvodů vody a odpadů, montáž obkladů, štuky a výmalbu a také například nové LED osvětlení nejen ordinace, ale také přilehlé čekárny. Do ordinace pak bylo zakoupeno například i odběrové křeslo, kancelářský nábytek, či kartotéka a nově bude vybavena také novým počítačovým EKG a kompletní sadou na měření krevního tlaku,“ vypočítává Jiří Stodůlka.

O dotace z krajského programu mohou žádat jen města a obce, na ordinaci praktického nebo dětského lékaře mohou obce do 10 tisíc obyvatel dostat až 800 tisíc korun, větší obce polovinu. "U obcí žádajících podporu na zubní ordinace se jedná o částku maximálně milion korun, a to bez ohledu na počet obyvatel," řekl Richter. Podmínkou v případě zubních ordinací je podle Richtera smlouva s pojišťovnami. Podpora nesmí přesáhnout 70 procent způsobilých výdajů. Pokud obec dotaci získá, o další může na stejnou ordinaci požádat až po pěti letech.

Už podruhé využilo dotační program Nové Město pod Smrkem, zatímco loni získalo téměř 839 tisíc korun na rekonstrukci a vybavení dvou zubních ordinací, letos využilo město přes 336 tisíc korun z kraje na vybudování ordinace praktického lékaře pro děti a dorost. Novou zubní ordinaci vybudují díky milionu z krajského programu v Mimoni na Českolipsku a 800 tisíc korun získal na ordinaci praktického lékaře Kamenický Šenov.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Frýdlant

Štítky zdravotnictví, ordinace, modernizace, Frýdlant, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

lukkaczekk frenký

Přes 800 tis... rekonstrukce. ????Kolik dostala radnice do kapsy???

Pátek, 30. srpna 2024, 16:21Odpovědět

Frýdlant s pomocí dotace z Libereckého kraje zrekonstruoval ordinaci praktické lékařky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.