Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

V Rychnovské ZŠ proběhne ve čtvrtek Festival duševního zdraví. Důležité informace bude předávat zábavnou formou

Speciální program si ve čtvrtek 26. září připravilo pro žáky druhého stupně ZŠ Rychnov u Jablonce nad Nisou, jejich rodiče i kantory liberecké Sdružení TULIPAN. Po celý den jim bude zábavnou formou ukazovat, jak pečovat o své duševní zdraví, které je stejně důležité, jako fyzické. Program zahrnuje i besedy "Jak zvládnout stres při přijímačkách" nebo "Jak zvládnout sebepoškozování" a počítá i s relaxací ve speciálně vytvořené místnosti nebo individuální krizovou konzultací s odborníky přímo v průběhu akce. Festival v Rychnově je první vlaštovkou, sdružení ho chce poté nabídnout i dalším školám v kraji.

Program festivalu je celodenní. „Dopoledne se budeme věnovat dětem z druhého stupně školy, tedy z 6. až 9. tříd. Kromě dvou besed máme připravený i workshop s krizovým interventem a mediátorem nazvaný „Umíme se dohodnout v klidu“, zařídíme relaxační místnost, místo pro muzikoterapii a arteterapii nebo ukážeme řízenou meditaci,“ říká za Sdružení TULIPAN Michaela Svoboda. Na programech se budou jednotlivé třídy střídat, aby se vzájemně nerušily.

Festival duševního zdraví se bude ve čtvrtek věnovat vážným tématům jako jsou problémy v rodině, sebepoškozování, psychická nepohoda nebo třeba šikana. Přesto by měl být pro děti hlavně zábavný. "Prevence nemá být nuda. Nechodíme do školy s tím, že si tam stoupneme, přednášíme, odcházíme a už se s dětmi nikdy neuvidíme. Snažíme se, aby si to užily, aby to pro ně bylo uvolňující. Snažíme se vytvářet bezpečný prostor, aby mohly děti přijít, svěřit se a nemít strach," popisuje Svoboda. V programu bude vystupovat i se svou kolegyní, aby mohla v případě potřeby, kdy některé dítě zareaguje na dané téma negativně a dostane se do stresu nebo špatného stavu, jedna z nich dítěti mimo prostor přednášky ihned poskytnout osobní intervenci.

„Tahle individuální krizová intervence nebo konzultace s odborníkem třeba na drogovou problematiku, nebo se sexuální důvěrnicí je nabízena všem účastníkům Festivalu duševního zdraví. Ať už se jedná o žáky, učitele nebo rodiče. Každého vyslechneme, dáme základní radu a předáme kontakty na odborníky, kteří s nimi budou věc řešit dál. Aby si prostě každý našel na svou těžkost někoho, kdo mu s ní může pomoci,“ dodává Svoboda.

Během dopoledne je připraven program také pro učitele, především praktický workshop „Prevence syndromu vyhoření“, učitelé mohou využít také relaxační místnosti. „Naše škola má 350 žáků na prvním a druhém stupni a řada z nich jsou děti se speciálními vzdělávacími potřebami. Přibývá ale problémů, které řeší i další děti, ve škole se setkáváme i se sebepoškozováním. Některé děti jsme měli hospitalizované na psychiatrii, často řešíme třeba úmrtí v rodině, které se také promítá do psychického stavu dětí, máme také hodně dětí v pěstounské péče, to je takové naše specifikum,“ říká speciální pedagožka ZŠ Rychov u Jablonce nad Nisou Lucie Javůrková. Péče o duševní zdraví dětí je tedy na místě a přestože se škola snaží všechny problémy odhalit a pomoci, sama na to už nestačí.

„Bohužel odborníků, kteří jsou schopni pomoci, je nedostatek. I proto jsme velmi rádi navázali spolupráci se Sdružením TULIPAN, které ji nabízí. Pro naši školu je to šance, jak žákům, ale také třeba pedagogům ohroženým syndromem vyhoření, pomoci,“ podotýká ředitel školy Marek Zikla.

Odpolední program Festivalu duševního zdraví je pak určen rodičům dětí z místní školy. Ty může zaujmout například beseda „Jak podpořit své dítě, které je ve stresu z přijímaček?“, využít mohou i celé řady odborníků ke konzultacím.

Ohodnoť článek

Foto se svolením ZŠ a MŠ Rychnov u Jablonce nad Nisou

Štítky vzdělání, zdraví, duševní zdraví, základní škola, Rychnov u Jablonce nad Nisou, Tulipan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rychnovské ZŠ proběhne ve čtvrtek Festival duševního zdraví. Důležité informace bude předávat zábavnou formou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.