Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Turnov podporuje spolupráci nemocnic v Liberci a Semilech

Spolupráce liberecké a semilské nemocnice má podporu Turnova, který je menšinovým vlastníkem Krajské nemocnice Liberec. Turnovští zastupitelé pověřili starostu, aby pro ni na valné hromadě na konci června hlasoval. Novinářům to dnes řekl starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Semilská nemocnice se v posledních měsících potýká s personálními problémy, bez souhlasu Turnova by ale spolupráce s Libercem možná nebyla.

"Turnov byl v podobné situaci před dvěma lety, i když ne v tak tristní jako je semilská nemocnice, a dokážeme si představit, jak je pro samosprávu těžké hledat řešení," uvedl starosta. Turnovská nemocnice je spojená s libereckou v akciové společnosti od minulého roku, což se příznivě projevilo na jejím hospodaření. Ze ztráty 27 milionů korun se za rok dostala do zisku tři miliony korun.

Semily by ale do akciové společnosti vstoupit neměly, v rámci výpomoci by Krajská nemocnice Liberec měla získat minoritní podíl v semilské. Kromě Turnova s tímto řešením souhlasí i Liberecký kraj, který je většinový vlastník liberecké nemocnice. Liberec jako třetí akcionář krajské nemocnice bude o podpoře spolupráce rozhodovat na jednání svého zastupitelstva na konci června.

Nemocnice Semily je jedním ze čtyř zdravotnických zařízení na Semilsku. Nemocnici chybí pět až sedm lékařů. "Není to tak dramatické, v první fázi pomůžeme lékaři z Liberce, nicméně pokud dojde k dohodě o spolupráci, věřím, že pod křídly silného partnera, zaměstnavatele, najdeme kmenové lékaře pro toto nemocnici velmi rychle," řekl nedávno ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný. Nemocnice a město jednaly o pomoci s nemocnicemi v Jablonci a Jilemnici, ale neúspěšně. Proto se vedení nemocnice obrátilo s žádostí o pomoc na libereckou nemocnici. Výpomoc od Liberce ale považuje starosta Turnova za dočasnou, která má situaci stabilizovat. Za jediné smysluplné řešení považuje Hocke spolupráci Semil a Jilemnice, města jsou od sebe vzdálená 20 kilometrů.

Semilská nemocnice je příspěvkovou organizací města, i kvůli vstupu dalšího partnera se ale bude transformovat na společnost s ručením omezeným. Loni bylo v Semilech hospitalizováno 4700 pacientů, 62.500 ošetřily ambulance. Nemocnice zaměstnávala 238 lidí, z toho 36 lékařů. Zařízení má 130 lůžek, z toho osm je intenzivních a 67 akutních. Loňské hospodaření skončilo osmimilionovým ziskem. Největším problémem nemocnice jsou ztrátové technické provozy, zejména prádelna, kuchyně i energetické hospodářství. Ke snížení nákladů by podle Nečesaného měly pomoci sdružené nákupy léků, zdravotnického materiálu, ale také energií. Jídlo by se mělo vozit z Turnova, prádlo může prát o třetinu levněji v liberecká nemocnice.

Zdroj: ČTK

Štítky nemocnice, Turnov, Liberec, Semily, Krajská nemocnice Liberec, Tomáš Hocke, lékař, Luděk Nečesaný, Jilemnice, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turnov podporuje spolupráci nemocnic v Liberci a Semilech  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.