Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Stěhování v liberecké nemocnici. Toxikologie získala větší a vhodnější prostory

Krajská nemocnice Liberec přestěhovala oddělení klinické a soudní toxikologie, které je jediné svého druhu v Libereckém kraji. Získalo větší a vhodnější prostory, které umožní zkvalitnit a rozšířit nabídku služeb. Oddělení využívají při testování na alkohol nebo drogy i firmy nebo rodiče. Rekonstrukce prostor pro potřeby oddělení a jejich dovybavení stály čtyři miliony korun. Novinářům to dnes řekl ředitel nemocnice Luděk Nečesaný.

Toxikologie byla dosud ve staré interně ve spodní části areálu, kde by měl v budoucnu vzniknout pavilon urgentní medicíny. Podle Nečesaného ji záměrně přemístili do blízkosti soudního lékařství a patologie, protože spolu tyto obory úzce spolupracují. Od ledna vytvoří tato tři oddělení nové centrum PATOS. "Naším cílem bylo vytvořit funkční celek, který navíc úzce spolupracuje s policií," uvedl ředitel.

Oddělení toxikologie pro policii nejčastěji zjišťuje hladinu alkoholu v krvi řidičů. Toxikologii využívají i další oddělení nemocnic, praktičtí lékaři a specialisté. Zájem o služby oddělení mají i zaměstnavatelé, kteří chtějí své pracovníky otestovat na přítomnost alkoholu či drog. Obdobné požadavky mívají i rodiče u svých dětí nebo partneři mezi sebou. "Za rok máme kolem 1000 klientů na drogy a léky a 1000 klientů na alkohol," uvedla primářka oddělení Jitka Macháčková. U jednoho klienta podle ní dělají až 15 vyšetření, cena za rozbor se pohybuje od 490 korun do několika tisíc korun. Za nejhorší ve své práci primářka považuje, když musí rodičům oznámit, že jejich dítě bylo na testování pozitivní. "Většinou se rodiče bohužel trefí," dodala.

Stěhováním podle ní získala toxikologie větší a lépe vybavené prostory. Nové jsou třeba digestoře. "Jsme asi jediní v republice, kteří mají nerezové, obvyklé jsou železné. Používáme chemikálie, které je ničí. Kdybychom měli klasickou komerční digestoř, tak se za dva roky vyhodí," uvedla primářka. Přes kameru může také například sledovat, jak postupuje zpracování vzorku, a nemusí do laboratoře opakovaně docházet na kontrolu. Oddělení vyšetřuje biologický materiál, jako je krev, moč nebo obsah žaludku. Do budoucna plánuje, že rozbory bude moci dělat i ze vzorků vlasů a rozšíří možnosti testování pro klinická pracoviště nemocnice, třeba kardiologii. Novinky chce zavést do léta příštího roku, nákup dalších přístrojů si vyžádá asi pět milionů korun.

Autoři | Foto Krajská nemocnice Liberec

Štítky Krajská nemocnice Liberec, alkohol, nemocnice, droga, Luděk Nečesaný, Liberecký kraj, Patos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stěhování v liberecké nemocnici. Toxikologie získala větší a vhodnější prostory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.