Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Počet nakažených žloutenkou opět narostl. Původce je stále neznámý

Počet nakažených virovou žloutenkou typu A v Libereckém kraji za poslední týden stoupl o tři na 41, z toho 35 nemocných je z Jablonce a okolí a šest z Liberce. Nadějí je, že poslední nový případ se objevil před pěti dny, v pátek. Původce nákazy zatím stále není známý. Novinářům to dnes řekla vedoucí Protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Liberci Jana Prattingerová.

"Je to jako hledat jehlu v kupce sena," uvedla. Nakažené nespojuje bydliště ani zaměstnání, i proto se hygienici domnívají, že zdrojem nákazy je zřejmě nějaká regionální potravina. Vehikulem neboli nosičem viru může být například zelenina. Pokud se žádný další případ neobjeví, znamenalo by to, že se již závadná potravina neprodává a vyskytovala se jen krátkou dobu. "V tuto chvíli jsou to jen hypotézy, nemáme pro to důkazy," uvedla Prattingerová. Pokud se ale potvrdí, nákaza už by se tímto způsobem neměla dále šířit. Další případy by pak souvisely s nedodržováním základních hygienických pravidel u lidí, kteří jsou v blízkém kontaktu s nakaženým.

Zdroj nákazy se s největší pravděpodobností objevil v Jablonci, ke kterému mají vazbu i nemocní z Liberce. Hygienici se původně domnívali, že pojítkem může být jablonecká přehrada, to se ale nepotvrdilo. Jednou ze zkoumaných variant nyní je, že se na trh ve městě dostala potravina hnojená lidskými fekáliemi. Virus se totiž množí v lidském zažívacím traktu a je vylučován stolicí.

Podle Prattingerové ale zdrojů může být více. První nemocné z poloviny srpna totiž spojuje to, že byli před tím ve Středomoří a mohli se nakazit tam. Za celý loňský rok bylo v kraji odhaleno 26 případů žloutenky typu A, na Jablonecku ale jediný. To je důvod, proč hygienici situaci hodnotí jako epidemický výskyt. I když je případů poměrně hodně, žádná škola ani mateřská zatím kvůli onemocnění nebyla uzavřena, platí tam ale zpřísněná hygienická pravidla. Lidé, kteří přišli s nakaženými do styku, jsou 50 dnů pod dohledem lékařů.

Zvýšený výskyt žloutenky hygienici v kraji už letos jednou zaznamenali. Před prázdninami bylo 18 případů mezi narkomany na Liberecku a Frýdlantsku.

Žloutenka typu A se přenáší dotekem, kontaminovanou vodou, potravinami a znečištěnými předměty. Projeví se dva až sedm týdnů od nákazy. Jde o onemocnění jater, pacient má zažívací potíže, může mít také příznaky podobné chřipce či nervové potíže. U dospělých se častěji než u dětí projeví nemoc žlutým zabarvením kůže a očního bělma. Odborníci radí očkování, ochrana proti žloutence A nastupuje už dva týdny po první dávce. Ministerstvo zdravotnictví nyní hradí očkování proti virové žloutence A lidem, kteří byli v blízkém kontaktu s nakaženými.

Autoři

Štítky žloutenka, infekční onemocnění, Liberec, jídlo, Liberecký kraj, Jablonec, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených žloutenkou opět narostl. Původce je stále neznámý  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.