Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Záchranka vymění všechny sanitky. Dosluhující Volkswageny nahradí dvacet nových Mercedesů

Záchrannou službu čeká kompletní obměna vozového parku. Jednotlivá stanoviště si na přelomu letošního roku rozeberou dvě desítky nových sanitek. Ty nahradí dosluhující Volkswageny, které jsou staré i šestnáct let. Dvacet nových Mercedesů včetně vybavení vyšlo na necelých 80 milionů korun a zaplatila je dotace. Z vlastních peněz nakoupila záchranná služba čtyři lékařská vozidla Toyota Hilux. Ta vyšla na necelých devět milionů.

„Náš autopark velice zaostával a s tím, čím dnes záchranná služba Libereckého kraje jezdí, je někdy na hranici únosnosti. Proto jsme museli kompletně přestrojit autopark. Všechny vozy budou v provozu nejpozději v lednu příštího roku,“ shrnul na dnešní tiskové konferenci ředitel krajské záchranky Vladimír Hadač.

Záchranná služba v posledních letech nové sanitky nenakupovala, poslední nové jsou z roku 2011. Nejstarší vozy jsou z roku 1999 a jsou na hranici životnosti, najeto mají i k 500 tisíc kilometrům. Výměna techniky proto byla více než nutná.

„Vozidla jsou stavěna dle nejnovějších poznatků pro záchranářská vozidla. Je v nich větší prostor a pohodlí pro pacienty. Při nehodě je navíc menší šance k ohrožení zdraví pacientů a posádky, těžké vybavení je totiž umístěno mimo hlavní prostor,“ řekl záchranář Aleš Pauly.

Výhodou nových sanitek je přístup k pacientovi z obou stran. U čtyř vozidel jsou samonakládací nosítka pro převoz těžších a rozměrnějších pacientů.

„Novinkou je také elektronické vedené zdravotnické dokumentace. Vozidlo je vybaveno dvěma tablety. V jednom je veškerá dokumentace a všechny náležitosti pro provoz vozidla, třeba GPS navigace. Dále je ve voze tablet posádky vozidla, kde se zpracovává zdravotnická dokumentace,“ dodal Pauly.

Staré sanitky poslouží záchranné službě jako záloha. Uplatnění najdou ale i ty, které záchranná služba úplně vyřadí. „Počítáme s tím, že některá vozidla bezúplatně převedeme na dobrovolné hasiče,“ dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.


Nová Toyota Hilux, která bude určena především pro výjezdová stanoviště v členitějším terénu.

Výjezdová stanoviště, která mají na starost i členitější terén, si rozdělí také čtyři nové lékařské vozy Toyota Hilux. „Vzhledem k tomu, že obsluhujeme Jizerky a část Krkonoš, tak si myslím, že si záchranná služba tyto vozy zaslouží,“ uzavřel Hadač.

Právě s náročným terénem si Toyoty poradí mnohem lépe než Škoda Yeti nebo Renault Koleos. Nová lékařská auta pojmou až pět osob a navíc mají oddělen prostor kabiny a lékařského vybavení.

Foto Bezedný Frank

Štítky zdravotnická záchranná služba, Volkswagen, Mercedes-Benz, Toyota Hilux, pacient, Liberecký kraj, terén, Toyota, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranka vymění všechny sanitky. Dosluhující Volkswageny nahradí dvacet nových Mercedesů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.