Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Českolipská nemocnice nakoupí přístroje a vybavení za 160 milionů korun

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa nakoupí do dvou let nové přístroje a vybavení za zhruba 160 milionů korun. Na šest projektů získala dotace z Integrovaného operačního regionálního programu (IROP). Z vlastního zaplatí jen 15 procent nákladů. Nejnákladnějším projektem bude pořízení magnetické rezonance, která zatím v České Lípě chyběla. Pacienty odtud museli posílat do Liberce či Jablonce nad Nisou a na vyšetření čekali šest až osm týdnů. Novináře o tom dnes informoval lékařský ředitel Vladimír Trenčiansky.

"Rozhodli jsme se, že budeme především investovat do obnovy operačních sálů, do přístrojového vybavení intenzivní péče, do vybavení radiodiagnostiky. Samostatným projektem je magnetická rezonance," řekl Trenčiansky. Další z projektů počítá s moderním vybavením pro laboratoře. "Tam se jedná o špičkový přístroj na mikrobiologickou diagnostiku," doplnil. Navíc se nemocnice rozhodla na poslední chvíli požádat i o dotaci na dokončení výměny lůžek za elektrická a plně polohovatelná. Pořídit jich chce 350, po dokončení tak bude celá nemocnice vybavena moderními lůžky.

Českolipská nemocnice je druhým největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Slouží pro spádovou oblast se 110 tisíc obyvateli. "V rekreační sezoně jejich počet ale stoupá až na 140 tisíc," řekl Trenčiansky. Nemocnice má 475 akutních lůžek, ročně je tam hospitalizováno kolem 19 tisíc pacientů, dalších 280 tisíc lidí projde ambulancemi. Zařízení zaměstnává 840 lidí, z toho 110 je lékařů a zhruba 415 sester. Nemocnice je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví Libereckého kraje. Loni skončila v zisku 21,9 milionu korun při výnosech 714 milionů.

Obměnu přístrojového vybavení za 160 milionů korun musí nemocnice předfinancovat, teprve po vyúčtování dostane peníze zpět. Pomoc slíbil Liberecký kraj, který je jediným vlastníkem. "Jsme připraveni pomoci s předfinancováním stejně jako v minulém období, kdy jsme nemocnici půjčovali bezúročně 15 milionů korun. Ekonomický odbor teď hledá způsob," řekl hejtman Martin Půta. V posledních čtyřech letech se v nemocnici investovalo za přispění státu, kraje i EU přes 300 milionů korun, připraveny jsou i další investice. Kraj se zavázal, že v příštích pěti letech bude každoročně na investice v nemocnici dávat 30 milionů korun.

Autoři | Foto Cl-kultura.cz

Štítky nemocnice, projekt, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa, Liberecký kraj, Evropská unie, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipská nemocnice nakoupí přístroje a vybavení za 160 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.