Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberecká nemocnice má nejmodernější "cétéčko"

Krajská nemocnice v Liberci se opět může pochlubit celorepublikovým unikátem. Nově má nejmodernější přístroj CT. Somatom, jak se přístroj jmenuje, patří k absolutní světové špičce. Je extrémně rychlý, významně snižuje radiační zátěž pacienta a navíc umožňuje provádět vyšetření, která dosud na přístrojích starší generace nebyla možná.

„Velkou předností je schopnost zobrazit věnčité - koronární tepny bez nutnosti invazivního katetrizačního vyšetření. Umí rovněž mnohem přesněji zobrazit průtok krve mozkem, což se uplatňuje zejména při diagnostice akutních cévních mozkových příhod,“ vyjmenoval přednosti primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Endrych.

Moderní přístroj koupila Krajská nemocnice Liberec z evropských prostředků .„Náklady na nákup přístroje a stavební úpravy přišly Krajskou nemocnici Liberec na 36 milionů korun, přičemž 85 procent z celkové částky jsme získali z evropských prostředků a ze svých peněz zaplatíme zbývajících 15 procent tedy necelých 5,5 milionu korun,“ upřesnil generální ředitel Krajské nemocnice Liberec Luděk Nečesaný.

CT přístroj je pro diagnostiku pacientů v liberecké nemocnici zcela klíčovým. V roce 2013 zde lékaři provedli 24 479 vyšetření, což je v průměru 67 vyšetření denně včetně svátků a víkendů.

„Předpokládáme, že na novém přístroji v letošním roce provedeme přibližně 8 až 10 tisíc vyšetření, v příštím roce pak okolo 15 000 vyšetření, z toho dominantně pacienty s cévním onemocněním, onemocněním střev i pacienty s neurologickými onemocněními, s plicní embolií a podobně,“ uzavřel primář Ladislav Endrych, který zároveň vyjádřil přesvědčení, že zprovozněním nového CT se významně podaří zkrátit čekací lhůty na vyšetření, které byly dosud okolo dvou až tří týdnů u ambulantních pacientů.

Štítky Krajská nemocnice Liberec, pacient, nemoc, Luděk Nečesaný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice má nejmodernější "cétéčko"  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.