Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Aplikaci Idolka už využívají tisíce cestujících. Během roku se dočká řady nových funkcí

PR článek

Na přelomu roku spustil krajský koordinátor dopravy KORID LK testovací provoz dlouho očekávané aplikace Idolka. Během prvního měsíce fungování ji začalo využívat několik tisíc lidí, vysoký nárůst uživatelů kraj očekává především v průběhu roku. Spuštění aplikace je součástí rozsáhlého projektu digitalizace systému výběru jízdného v Integrované dopravě Libereckého kraje (IDOL). Změna přinese cestujícím významně zjednoduší a vyšší komfort cestování po Libereckém kraji.

Krajský koordinátor dopravy spustil aplikaci koncem loňského roku. Během prvních týdnů si ji nainstalovaly nižší tisíce uživatelů. „Jde o první krok v rámci digitalizace systému výběru jízdného v Integrované dopravě Libereckého kraje (IDOL),” říká jednatel společnosti KORID LK Otto Pospíšil. „Nacházíme se teď v pilotním provozu, kdy sbíráme zpětnou vazbu od cestujících, jak aplikaci vylepšit. A také se samozřejmě potýkáme s běžnými problémy, které přirozeně provázejí spuštění aplikací tohoto typu,” doplňuje Pospíšil.

Jednoduchý nákup i aktivace jízdenky

Ačkoliv jde stále o pilotní provoz, aplikace je již plně funkční a jízdenky z Idolky platí ve všech dopravních prostředcích integrovaných v systému IDOL. Pořízení jízdenky přes aplikaci je jednoduché – uživatel si nahraje údaje o platební kartě a poté už nakupuje dle potřeby. Jízdenky lze předkoupit i do zásoby. „Každou jízdenku musí cestující před jízdou ještě kliknutím aktivovat nebo si nastavit její aktivaci na čas odjezdu spoje. Po aktivaci se vygeneruje QR kód, kterým se prokáže u řidiče,” popisuje vedoucí zákaznického centra IDOL Pavel Tuž.

Lokalizace polohy podle GPS

Idolka je určena pro chytré telefony s operačními systémy Android a iOS. Jízdenky lze zaplatit uložením údajů o platební kartě či pomocí Apple Pay. „Pracujeme také na doplnění o službu Google Pay,” doplňuje Tuž. 

V současnosti umožňuje Idolka pouze zakoupení jednorázových jízdenek a dvaceti čtyř hodinových jízdenek. Dále umí podle GPS lokalizovat polohu cestujícího a nabídnout mu spojení z nejbližší zastávky. Během druhé poloviny roku je však v plánu doplnění o celou řadu dalších funkcí. „V dalších fázích spustíme podporu aplikace i pro předplatné dlouhodobých jízdenek,” vysvětluje vedoucí projektu,.

Cestující využívající předplacené tarify by tak měli mít ještě letos možnost výběru mezi aplikací v chytrém telefonu a bezkontaktní čipovou Opuscard. „Z technologického hlediska bude potřeba vyměnit staré opuskarty za nové, majitelé karet na to budou včas upozorněni,” ujišťuje Tuž.

Nová odbavovací zařízení umožní platbu kartou u řidiče

Idolka přitom není jedinou novinkou, která cestující krajskou dopravou letos čeká. Spuštění aplikace je součástí širšího projektu digitalizace výběru jízdného v IDOL. V plánu je také spuštění e-shopu pro nákup jízdného a objednání nové karty OPUSCARD+ a také modernizace odbavovacích zařízení ve všech vozech veřejné dopravy zapojené do IDOL. „Jde o jeden z nejdůležitějších projektů posledních let, který významně zjednoduší a zvýší komfort cestování po Libereckém kraji,” říká Pospíšil. 

Díky novým odbavovacím zařízením bude možné platit ve všech vozech platební kartou, za pomocí Idolky či Opuscard. „Budeme se snažit různými způsoby motivovat lidi k bezhotovostním platbám,” doplňuje Pospíšil. „Systém již dnes funguje v Jablonci, kde vám řidič v MHD může prodat jízdenku do celého kraje. Domluveni jsme také s Českou Lípou. Liberecký dopravní podnik v současnosti zájem o zapojení do systému nemá,” uvádí jednatel společnosti KORID LK.

Propojení s InKartou, Lítačkou či platební kartou

Projekt digitalizace jízdného otevře i možnosti na úrovni spolupráce se sousedními integrovanými dopravními systémy. Nové technické řešení umožňuje implementovat do aplikace nákup mezikrajských jízdenek, tedy propojení se sousedním tarifním systémem PID Prahy a Středočeského kraje. „Naším cílem je tak nákup jedné jízdenky Liberec – Praha za tu nejlepší možnou cenu, tedy složenou ze dvou jízdenek integrovaných dopravních systémů,” oznamuje Pospíšil. 

Nový e-shop na nákup dlouhodobých kuponů zase přinese možnosti využití karet InKarta, Lítačka (PID) nebo platebních karet VISA/Mastercard. „Ty pak mohou fungovat jako nosiče dlouhodobých jízdenek pro cestování po Libereckém kraji,” dodává na závěr Pospíšil.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky idolka, aplikace, cestování, korid lk, Liberecký kraj, veřejná doprava, mhd, odbavovací zařízení, bezkontaktní platba, doprava, projekt, jízdné, Integrovaný dopravní systém Libereckého kraje, Praha, MasterCard, Android

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikaci Idolka už využívají tisíce cestujících. Během roku se dočká řady nových funkcí  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.