Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KNIŽNÍ TIPY: Román velmistra sci-fi nebo další díl Husitské epopeje. Knihkupectví hlásí novinky

Další várka knižních novinek přichází v těchto dnech na pulty knihkupectví. Co si vybrat? Nejzajímavější tipy pro vás připravila Liberecká Drbna ve spolupráci Knihkupectvím a antikvariátem Fryč. Zaujmout může román od klasika sci-fi románů Philipa K. Dicka Simulakra nebo detektivka od Jo Nesboa i nový Michal Viewegh

KRKONOŠE - JIZERSKÉ HORY

KRKONOŠE - JIZERSKÉ HORY je měsíčník o přírodě a lidech, který vydává již čtvrté desetiletí Správa Krkonošského národního parku. Barevný časopis s typickou obálkou nabízí 52 stránek, věnovaných přírodě a ochraně životního prostředí, historii, rozhovorům se zajímavými lidmi, aktuálním zprávám z regionu a z činnosti Správy KRNAP. Najdete tu snímky předních fotografů, stránku ekologické výchovy, reportáže, zajímavosti, informace Horské služby, trasy na výlet i soutěže, které prověří vaše znalosti.

Časopis seznamuje své čtenáře zejména s přírodními a kulturními pozoruhodnostmi Krkonoš, ale od roku 2002 je pravidelně osm stran věnováno Jizerským horám a mnoho zajímavého se dozvíte i o oblasti Podkrkonoší.

Ke dnu

Anna Bolavá

V době prvních mrazů na konci listopadu je v močálech na kraji města nalezeno mrtvé tělo manželky lékaře Marka Diviše. Mezi obyvateli se začíná roztáčet kolotoč úvah, spekulací a pomluv. Osudy postav se kříží a praskají jako dráty elektrického vedení stožárů v polích za městem. Román Ke dnu volně navazuje na úspěšnou prvotinu Do tmy, za niž autorka obdržela roku 2016 Magnesii Literu za prózu.

Simulakra

Philip K. Dick

Pozoruhodné politické sci-fi od velmistra tohoto žánru. Vítejte ve Spojených státech amerických a evropských. Po třetí světové válce se USA spojily s Německem, aby čelily třem dalším velmocem: Francouzské říši, Lidové čínské republice a Černé Africe. V čele konglomerátu stojí prezident der Alte, ale skutečnou moc drží „permanentní první dáma“ Nicole Thibodeuxová. Ta však už dávno zemřela a roli Nicole sehrávají další a další ženy. A co když prezident vůbec není člověk, ale android? Novela Simulakra vznikla v roce 1964 a její vize budoucnosti je bizarní a znepokojivá.

Objektiv objevuje svět

Aneta Kubalová, Vendula Krejčová

Každou neděli, už 30 let, se kamery nejstaršího českého cestovatelského magazínu Objektiv vydávají na pozoruhodná místa napříč kontinenty. A protože si umí vybrat i místa málo známá, kam se běžný turista obvykle nedostane, těší se stálému diváckému zájmu a široké oblibě. Podobně tato kniha přináší aktraktivní obrazové reportáže z celého světa. Jejich autoři – cestovatelé i stálí zpravodajové České televize – v ní líčí zejména své osobní zážitky, dojmy a zkušenosti z dlohodobého pobytu v cizích zemích. Reportáže tak mají punc jedinečnosti. Pestrou mozaiku dvaatřiceti osobních postřehů z cest, které pro knižní vydání připravily Vendula Krejčová a Anetta Kubalová, uzavírá kapitola stručně připomínající třicetiletou historii pořadu.

Žízeň

Jo Nesbo

Žízeň je jedenáctý román o Harry Holeovi, který napsal mistr severské detektivky Jo Nesbo.

A žízeň po krvi je to, co pohání vraha, který se volně prochází v ulicích města. První obětí je žena, která byla zavražděna po schůzce přes internetovou seznamku. Značky na jejím těle dávají policii jasně najevo, že mají před sebou mimořádně zvráceného vraha.

Vrah může být kdekoliv. Může se opírat o sloup venku na ulici a sledovat vás. Může být přímo ve vašem domě. V pokoji. A má žízeň. Chce vidět mnohem víc krve. Harry Hole se už nechce vracet k policejní práci, ale nebude mít na výběr. Začne mít podezření, že vraždy mají souvislost s jedním jeho neúspěšným případem. To ovšem znamená, že pátráním riskuje vše. I svůj život.

Husitská epopej V. (1450-1460)

Za časů Ladislava Pohrobka 1450-1460

Vlastimil Vondruška

Husitská epopej V. je pokračováním historické série, kterou píše Vlastimil Vondruška a má podtitul Za časů Ladislava Pohrobka 1450 – 1460.

Pátý díl Husitské epopeje začíná dramatickým bojem mezi kališníky a katolíky. Katolíci by rádi vrátili starý řád a navázali na tradici. Kališníci mají mocného vůdce Jiřího z Poděbrad, který po invazi obsadil Prahu. Ladislav Pohrobek sotva stačil dosáhnout dospělosti, aby si mohl nasadit českou korunu, ale brzy umírá a nastává doba obtížného diplomatického vyjednávání. Na český trůn nakonec usedá a českým králem se stává Jiří z Poděbrad.

Vyprávění Husitské epopeje zavede čtenáře znovu do Prahy, na Tábor i Písek, do Plzně a dalších měst, ale také na rožmberská a poděbradská panství a rovněž do Horních Uher.

Bůh v renaultu

Michal Viewegh

Čtvrtá povídková knížka nejúspěšnějšího českého spisovatele přináší směs pocitů a nálad, jejichž spojnicí je empatie. Mistr silné, mnohdy překvapivé pointy tentokrát nechává svou osvědčenou zbraň často oněmělou. Vzdává se toho, co je bezpečně efektní, ve prospěch toho, co je nebezpečně pravdivé.

Hrdinové vieweghovsky svěžích povídek prožívají naše pocity, touhy a strachy — a nabízejí katarzi, která každý takový akt nevyhnutelně doprovází.

Deník malého poseroutky Všechna sláva (11)

Jeff Kinney

Na Grega toho začíná být trochu moc. Jediné, co mu doopravdy jde, jsou videohry, jenže rodiče trvají na tom, že by si měl rozšiřovat obzory a dělat taky něco jiného. Když Greg najde ve sklepě starou kameru, má konečně v ruce důkaz svého nezměrného talentu, a hned začne spřádat plány na hororový film. Čeká ho bohatství a velká sláva… Ale je to chytrý plán? Nebo si jím jen přidělá starosti a ukáže se, že všechna sláva je vážně jen polní tráva?

Pastýřská koruna

Terry Pratchett

Pastýřská koruna je poslední knihou Terryho Pratchetta. Napsal ji během posledního roku svého života, ještě předtím, než začátkem roku 2015 podlehl neodbytné a atypické formě Alzheimerovy choroby.

Uzavřou se tu dobrodružství Toničky Bolavé, jejích oddaných Fíglů i spřátelených čarodějek. Objeví se i zcela nový hrdina, který si jistě velmi rychle získá sympatie čtenářů, a nikoliv jen jejich. Dojde k válce s elfy, která je sice krátká, ale o to zuřivější, a jistě neprozradíme nic nečekaného, když řekneme, že elfové i tentokrát odtáhnou s krvavými nosy. Podíváme se do Ankh-Morporku, k trpasličí firmě, která se zabývá výrobou košťat, a zažijeme dosti nezvyklou přeměnu povýšené čarodějky paní Našeptávalové. Rozloučíme se s celou řadou starých známých a jde o loučení o to těžší, že o jejich dalších osudech si už můžeme nechat jen zdát. Bylo ještě tolik knih, které chtěl Terry Pratchett napsat.

Kdyby zůstal naživu, byla by nepochybně i Pastýřská koruna mnohem obsáhlejší, ale i tak je to dobrá kniha a fanouškové Terryho Pratchetta s ní jistě zažijí řadu příjemných chvil.

Další knižní novinky a kulturní pozvání najdete na www.knihyfryc.cz

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky science fiction, Philip K. Dick, román, Michal Viewegh, Krkonoše, kniha, Terry Pratchett, Drbna.cz, Ladislav Pohrobek, Jizerské hory, Správa Krkonošského národního parku, Jo Nesbø

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KNIŽNÍ TIPY: Román velmistra sci-fi nebo další díl Husitské epopeje. Knihkupectví hlásí novinky  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.