Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nové chatky na Kristýně, vylepšená pláž na Hamru. V Libereckém kraji finišují přípravy na sezonu

V Libereckém kraji finišují přípravy na letní turistickou sezonu. U rekreační nádrže Kristýna postavili 12 nových chat v tamním kempu a dokončují nové toalety na hlavní pláži jezera. Na Hamerském jezeře zase vylepšují pláže tunami nového písku. U Máchova jezera skončily práce na revitalizaci pobřeží ve Starých Splavech a opravu mají za sebou i komunikace na hlavní pláži. Liberecký kraj přidal nové turistické spoje nejen k Máchovu jezeru, ale i do Krkonoš a Českého ráje.

Zhruba čtyři miliony korun investoval před letošní turistickou sezonou oblíbený autokemp Kristýna u stejnojmenné rekreační nádrže nedaleko Hrádku nad Nisou na Liberecku. Přes zimu kompletně zrekonstruovali sedm chat a opravou prošly pokoje místního penzionu. Na jaře postavili 12 nových chat, které kapacitu kempu zvýšily o 60 lůžek. "Přesto jsme na léto už z nějakých 70 až 80 procent obsazeni," řekl dnes předseda představenstva společnosti Kristýna Radek Petr. V současné době podle něj finišují práce na novém sociálním zázemí. "Do prázdnin by to mělo být hotové," řekl.

Tunami písku vylepšili před létem pláž Hamerského jezera na Českolipsku. Jezero proslavil film Bořivoje Zemana Dovolená s Andělem natočený v 50. letech s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli. Obec Hamr na Jezeře tam už deset let provozuje kemp a postupně ho rozšiřuje. Loni za 5,5 milionu korun přikoupila chatovou osadu, která patřila odborům. Do oprav a modernizace areálu, který dostal název Anděl, dala letos obec dalších zhruba 600 tisíc korun. "Chatky jsme zrekonstruovali, dostaly nová okna a dřevěné obložení, vyměnili jsme i podlahy sociálního zázemí," řekl starosta Hamru Milan Dvořák (NEZ).

V Doksech u Máchova jezera dokončili před letní sezonou revitalizaci pobřeží ve Starých Splavech, které už po estetické a technické stránce nevyhovovalo. Úpravy přišly téměř na 13 milionů korun. "Nejvýznamnější novinkou je nové vyhlídkové a přístavní molo, dlouhé téměř 24 metrů, je tam i nový mobiliář a lampy," řekla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj). Opravou podle ní prošla i přístupová komunikace a chodníky a také cesty v oblasti hlavní pláže. Ožívá i zámek, který získala obec před dvěma lety a připravuje jeho rekonstrukci. "V zámeckém parku se na sezonu chystá na každý víkend nějaká kulturní akce, začínáme jazzovým festivalem," dodala starostka.

Komplikace čekají v Libereckém kraji na motoristy, pracuje se na hlavních tazích i na krajských komunikacích. Obrnit trpělivostí se musí hlavně řidiči mířící do krajského města. Na průtahu se tvoří kolony kvůli rekonstrukci mostu, problematický je i průjezd městem, kde kvůli četným uzavírkám často bloudí i místní řidiči. Liberecký kraj připravil na léto nové turistické spoje do Krkonoš a Českého ráje, víkendové vlaky budou vozit rekreanty i k Máchovu jezeru do Doks. "Cyklobusy, cyklovlaky a další letní spoje jsou ideálním řešení, jak lidem turistické oblasti více zpřístupnit," řekl náměstek hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj).

Autoři | Foto Autokemp Kristýna

Štítky Liberecký kraj, turistika, Kristýna, Hrádek nad Nisou, Hamr na Jezeře, Máchovo jezero, koupání, pláž, jezero, chat, Krkonoše, Český ráj, Starostové pro Liberecký kraj, Radek Petr, Milan Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové chatky na Kristýně, vylepšená pláž na Hamru. V Libereckém kraji finišují přípravy na sezonu  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.