Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jak vyplnit čas s dítětem? Vyzkoušeli jsme kroužky pro nejmenší

Jóga, plavání, zpěv, cvičení. Jen příklad dětských aktivit, které jsou v kraji pro prcky v nabídce. Věku se přitom bát nemusíte, určené jsou už pro kojence.

Každá maminka ví, že zabavit svoji ratolest bývá často pořádný oříšek. A co teprve, když venku prší? V Libereckém kraji je hned několik institucí, které nabízí zábavný i naučný program. Vybere si snad každý. Některé kurzy jsou vhodné i pro miminka po zahojení pupečníku, jiné zase pro starší děti. Liší se také ve způsobu docházky, či platby za kurz.  

Šup do molitanové jámy

Najdete ji například v prostorné gymnastické hale Gymlib v Liberci. Nabízí tu také skupinové cvičení. Z hodinového vstupu trvá ale jen asi dvacet minut. Jestli se děti přidají, nebo ne, je jen na nich. 

Nechybí rytmické prvky za zvuku dětských písniček, vlnění velkým padákem ani známé „kolo kolo mlýnské“. Starší děti si mohou vyzkoušet závody na dráze. K dispozici jsou tu také například trampolíny, gymnastické míče nebo třeba opičí dráha a skluzavka. 

„Vstup nijak nepodmiňujeme věkem. Chodí k nám i rodiče s lezoucími dětmi. Není opravdu nutné, aby už chodily,“ upřesňuje Monika Služevská, sekretářka Gymlibu. Nejčastějšími malými klienty jsou ale děti zhruba od jednoho do tří let.

Platí se jednorázově 100 korun. Gymlib je možné navštívit úterky, středy a čtvrtky ve dvou časech od 9:30 do 10:30 a 10:30 až 11:30. Aby nepřišly zkrátka ani děti, které chodí do školky, otevřeno je také od 13 a 14 hodin.

„Zpívají“ i nemluvňata

Jakkoli bizarně to může znít, na kroužek zaměřený na zpěv můžete přijít i s čtyřměsíčním prckem. Učí děti nejen prožitku z hudby. Rozvíjí i rétorické dovednosti. Maminky zpívají písničky a vyťukávají rytmus do těla dítěte. Program Robátka najdete v Jablonci nad Nisou ve studiu Oříšek.

Výuka tu má svá pravidla. Děti postupně připravuje na to, jaká aktivita bude následovat. „Někdy jde
 o novou písničku, jindy zase říkanku. Rozdělená je volným objevováním, tedy krátkou pauzou, kdy si můžou odpočinout od soustředění,“
 dodává Jitka Zenklová, ředitelka jablonecké pobočky Hudební školy Yamaha.

Lekce trvá 45 minut. Ve skupině je maximálně dvanáct dětí, ale obvykle se jich najednou nesejde více než sedm. Cena je 2 500 korun za pololetí. Zkušební lekce je zdarma.

Evergreen dětských aktivit 

Plavání. Kroužek najdete v Jablonci nad Nisou hned vedle bazénu. Skupinové kurzy tu nabízí pro děti od pěti měsíců, vodu si ale může připomenout už šestitýdenní miminko na takzvaném „vaničkování“. 

Schéma lekce se opakuje. Vždy se nejdříve pozdraví s lektorkou, pak plní různé aktivity, kterými je provází jeden dospělý. Co rodiče může odradit, je cena. Celkem dvanáct vstupů po 35 minutách letos vyjde na 3 600 korun. Kurz bude probíhat od ledna do března.

Jóga zklidňuje tělo i mysl

Jógu není třeba zdlouhavě představovat. Některá studia nabízejí cvičení už pro děti od jednoho roku. Například ve studiu Yoko v Jablonci nad Nisou. 

„Kurz je poměrně nový. Nejsou pevně stanovená pravidla lekce. Jógové prvky se snažíme jemně zakomponovat do objevování nových prostor,“ upřesňuje Kateřina Kadlecová, zástupkyně studia Yoko.

Hodina vyjde na 100 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kristýna Berková

Štítky plavání, jablonec, děti, kroužky, studium, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj, Yamaha, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vyplnit čas s dítětem? Vyzkoušeli jsme kroužky pro nejmenší  |  Radilka  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.