Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

VIDEO: Jonáš se nakazil koronavirem v Brazílii. Přestože je v karanténě, po netu se šíří lživé zprávy

Na sociálních sítích se šíří zprávy, že muž z Českolipska nakažený koronavirem nedodržel karanténu. Jak sám ale Jonáš Jirout popisuje ve videu, karanténu neporušil.

Jonáš se podle svých slov nakazil nejspíše v Brazílii. Tam odletěl na začátku března. Původně měl v plánu cestovat a následně pracovat jako dobrovolník. „Hlavní destinací mělo být Peru. Během mého pobytu v Riu de Janeiru ale zavřeli peruánské hranice,“ popisuje Jonáš ve videu.

Začal tak okamžitě hledat nejrychlejší cestu domů. „Našel jsem let do Londýna, tam jsem byl v pondělí kolem poledne. Dál jsem letěl do Berlína, protože do Prahy tou dobou už nic nelétalo,“ říká mladík nakažený onemocněním COVID-19. Z Berlína převezla Jonáše domů sestra.

Do Zákup, kde se Jonáš v současné době nachází, přijel kolem třetí hodiny ranní. A od té doby neopustil byt on ani jeho sestra. „Cestou jsme nikoho nepotkali a od té doby jsme byli v karanténě. Další den jsme informovali lékaře,“ komentuje Jonáš. Vzhledem k tomu, že ve středu dostal horečku, zavolal na hygienu a ve čtvrtek večer u něj byla potvrzena přítomnost koronaviru.

Tato zpráva se rychle šíří po sociálních sítích. Původně ji měl napsat někdo z Nového Boru.

Následně se na internetu objevily zprávy, že právě Jonáš je nakažený a nedodržel karanténu. To ale vyvrací. „Se sestrou jsme ani jednou neopustili byt. Máme tu zásoby jídla.“ Podle Jirouta není v pořádku, když se taková informace volně šíří a veřejnosti vzkazuje: „Popřemýšlejte, jak by bylo vám, kdyby někdo o vás takovou zprávu šířil. A prosím, uvědomte si, co to dělá. Nyní to obtěžuje i mou rodinu.“

Pokud se bude zpráva dál šířit, obrátí se rodina nakaženého na policii s trestním oznámení o šíření poplašné zprávy. Zároveň Jonáš uvádí, že pokud mají lidé jakékoliv dotazy, mohou se na něj obrátit a rád jim dodá důležité informace.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jonáš Jirout

Štítky koronavirus, Jonáš Jirout, nemoc, zdraví, karanténa, COVID-19, Brazílie, okres Česká Lípa, Berlín, Peru, Rio de Janeiro, Londýn, Praha, Zákupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jonáš se nakazil koronavirem v Brazílii. Přestože je v karanténě, po netu se šíří lživé zprávy  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.