Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vymezit lůžka výhradně pro nakažené seniory vedení Libereckého kraje odmítá

Vymezit bezmála 300 lůžek pro seniory, u kterých by se potvrdilo nakažení koronavirem, Liberecký kraj odmítá. Takové opatření by totiž dle hejtmana znamenalo vystěhovat celou jednu nemocnici.

Liberecký kraj odmítá plošné vymezení 60 lůžek na 100.000 obyvatel pro seniory, u nichž testy prokázaly onemocnění COVID-19. Pro Liberecký kraj by to znamenalo vyčlenit 290 lůžek. Vedení kraje to považuje za nesmyslné, znamenalo by to vystěhovat celou jednu okresní nemocnici. „To kraj rozhodně odmítá, není možné vystěhovat třeba Jabloneckou nemocnici a dávat tam důchodce," řekl liberecký hejtman Martin Půta.

„Obrátil jsem se na předsedu ústředního krizového štábu ministra Jana Hamáčka (ČSSD), že nejsme schopni to nařízení v podmínkách Libereckého kraje splnit a že je (nařízení) v přímém rozporu s dohodami mezi vládou a hejtmany z minulého týdne,“ řekl Půta. Očekává, že to krizový štáb změní tak, aby lůžka byla v domovech seniorů. „Protože to nemají být lůžka určená k nemocniční péči, ale mají to být lůžka pro ty, kdo nemají těžké příznaky a nevyžadují hospitalizaci,“ dodal liberecký hejtman.

V Libereckém kraji jsou čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů. Nákaza novým koronavirem se zatím objevila ve dvou krajských zařízeních v České Dubu a v Liberci-Františkově. V Českém Dubu onemocněl údržbář, který s klienty do styku nepřišel. V libereckém domově COVID-19 prokázaly testy u pracovnice v přímé péči a dvou mužů, kteří spolu byli na pokoji. Oba senioři jsou teď v nemocnici. Testy dělali hygienici také u pacientů a zaměstnanců Domova U Spasitele ve Frýdlantu, vyšly ale negativně.

Ve velkých domovech, jako je ten ve Františkově s 200 klienty, je možné pro infikované seniory vyčlenit patro nebo jednu z budov. „Máme ale domovy pro seniory také třeba v zámeckých objektech, a to nemluvím o malých komunitních typech domovů, jako je třeba v Chrastavě,“ řekl náměstek pro sociální věci Pavel Svoboda. Tam podle něj není možné zajistit izolaci nakažených. Proto se kraj dohodl s provozovateli dvou soukromých zařízení, která pro potvrzené případy COVID-19 vyčlení dohromady 55 míst. Kraj musí ale zajistit ošetřovatele, oslovil proto dobrovolníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, domov, nemocnice, Martin Půta, Nemocnice Jablonec nad Nisou, Jan Hamáček, Ústřední krizový štáb, ČSSD, Pavel Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcela Maff

Na tom neni nic salamounskeho, bylo to hekticke, neorganizovane, necitlive a vuci vsem dotcenym unfair. Pali prsty jinym, misto tech, kteri maji konat a nekonaji

Pátek, 3. dubna 2020, 12:33Odpovědět

Jaromír Osčádal

Tak to Liberecký kraj udělal šalamounsky, místo vystěhování nemocnice vystěhoval klienty z DD Františkov. Bez varování a ze dne na den. Měli jste poslouchat nářek těch starých lidí, které vystěhovali. V libereckém kraji nejsou volné kapacity v domovech důchodců., ale klienti se nemohou bránit tak dobře. Moje maminka se do zaplaceného pokoje prý může vrátit jen jako COVIDpacien. Na západě se dělají nouzové nemocnice z volných hotelů, lázní, nebo sportovišť. Tady stačí bezohledně vyhodit "několik klientů" z DD Františkov a tak splnit požadavek vlády. To liberecký kraj nemá v regionu volné lázně, volné ubytovací kapacity, že musí bez varování vystěhovat plný pavilón DD Frantičkov. PĚKNÁ TOTALITA, papír snese vše, o lidi vám nejde! Jiné kraje našly nemocniční kapacity, ubytovny, které upravili, a navíc nejedná se o 300 lůžek, ale 60 lůžek na sto tisíc obyvatel. Nelžete, že to v Libereckém kraji nejde!

Pátek, 3. dubna 2020, 04:12Odpovědět

Vymezit lůžka výhradně pro nakažené seniory vedení Libereckého kraje odmítá  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.