Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kraj chce snížit počet lůžek pro nemocné seniory a vrátit domovy do normálního provozu

Liberecký kraj chce snížit počet lůžek vyčleněných pro nemocné seniory s covid-19, kteří nebudou potřebovat hospitalizaci. Z nařízení ministerstva zdravotnictví měly kraje připravit 60 lůžek na 100.000 obyvatel, což je v případě toho Libereckého zhruba 260 lůžek.

Ve svých zařízeních jich zatím kraj vyčlenil přes 170, žádné ale dosud nepotřeboval. Chce proto jednat o snížení jejich počtu a návratu domovů do normálního provozu. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to dnes řekl hejtman Martin Půta.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula úpravu připustil, opatření by ale mělo obsahovat i pojistku, podle které by kraje musely zhruba do deseti dnů být schopny nastavit původní kapacity.

V Libereckém kraji se zatím covid-19 objevil ve dvou pobytových zařízeních. V březnu se v Domově důchodců v Českém Dubu nakazil údržbář, který do styku s klienty nepřišel. O pár dní později se nemoc objevila také v Domě seniorů v Liberci - Františkově. Koronavirus odhalil test u pracovnice v přímé péči a dvou seniorů, kteří spolu byli na pokoji. Oba skončili v nemocnici, jeden z nich zemřel. Testovalo se také v Domově U Spasitele ve Frýdlantu, nákaza se tam ale nepotvrdila.

Na péči o nemocné seniory vyčlenil Liberecký kraj jednu ze tří budov domova v Liberci - Františkově, lůžka v domově v Jabloneckých Pasekách a také v Jindřichovicích pod Smrkem. Na infekční pavilon se 60 lůžky se proměnila také hlavní budova dětské léčebny ve Cvikově na Českolipsku, která se běžně stará o děti s alergiemi a dýchacími problémy. „Dnes jsme se dohodli s ředitelem léčebny, že 11. května rozhodneme podle epidemiologické situace o tom, jak dál. Vypadá to, že Cvikov by od 15. května mohl být uvolněn pro běžné pacienty, kteří tam chodí,“ doplnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka.

V Libereckém kraji je 58 pobytových zařízení pro seniory a lidi s postižením. Už třetí týden v nich kraj testuje zaměstnance na covid-19 nejen rychlotesty, ale také PCR testy, které umí nový koronavir odhalit i bez přítomnosti protilátek. Podle náměstka pro sociální věci Pavla Svobody (ČSSD) prošli dnes rychlotesty poslední z 2184 pracovníků. „Všechny vyšly negativně,“ řekl. Pokračovat bude ještě celý týden testování PCR. „Kompletní výsledky bychom měli mít příští týden,“ dodal Svoboda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sociální, správa, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, domov, COVID-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Martin Půta, Roman Prymula, Pavel Svoboda, Liberec, Františkov (Velké Kunětice), Přemysl Sobotka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce snížit počet lůžek pro nemocné seniory a vrátit domovy do normálního provozu  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.