Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejdříve roušky, nyní empíry. Vězni pomáhají a šijí pro domovy, úřady i červený kříž

Do pomoci v boji proti současné epidemii se v průběhu posledních týdnů zapojily i věznice napříč celou republikou, kde odsouzení usedli k šicím strojům a navzdory nevelkým zkušenostem se pustili do výroby roušek, štítů a dokonce i empírů.

Nejinak tomu je i ve věznicích v jabloneckých Rýnovicích a ve Stráži pod Ralskem. I zde se z vlastní iniciativy pustili odsouzení do tvoření roušek. V prvních dnech šlo zejména o zajištění dostatečných ochranných prostředků pro odsouzené a zaměstnance věznic, poté se ale zruční vězni pustili do šití i pro ostatní. „V prvních dnech jsme šili roušky pro potřebu naší věznice,“ řekla již dříve redakci Martina Krutinová, mluvčí věznice Stráž pod Ralskem.

Následně putovaly stovky roušek na městský úřad ve Stráži, do Dětského domova v České Lípě a také pekárně United Bakeries Liberec. „Tato pekárna zaměstnává velký počet odsouzených,“ vysvětlila Krutinová. Ve volném čase si cestu k šicím strojům našli i vězni v Jablonci, kteří darovali roušky do Domova důchodců Jablonecké Paseky a nemocnice. 

Získání materiálu na šití roušek podpořilo například Mezinárodní vězeňské společenství, které do Stráže pod Ralskem dodalo zhruba 400 metrů látky. „Pomohla také Vězeňská duchovenská péče, která zakoupila a darovala věznicím šicí materiál za 70 000 korun,“ řekl kaplan Martin Škoda.

V obou věznicích se navíc rozjela i výroba ochranných štítů. „Využíváme k tomu 3D tiskárny ve Školských vzdělávacích střediscích,“ komentovala Monika Králová, mluvčí věznice Rýnovice. A v Jablonci po rouškách pustili i do výroby empírů. Prvních deset ochranných plášťů putovalo do Domova pro seniory U přehrady a další věnuje věznice ČČK v Jablonci. „Empíry šijeme z prostěradel a husté sypkoviny, které nám věnovala firma Gerl,“ dodala Králová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto věznice Rýnovice a Stráž pod Ralskem

Štítky rouška, štít, empír, vězni, věznice, Rýnovice, Stráž pod Ralskem, výroba, Jablonec, UNITED BAKERIES, Martin Škoda, Liberec, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejdříve roušky, nyní empíry. Vězni pomáhají a šijí pro domovy, úřady i červený kříž  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.