Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Českolipská nemocnice prodělávala na testování pro samoplátce, ukončila ho

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě ukončila testování na covid-19 pro samoplátce, prodělává na něm. Stanovená cena z předpisu ministerstva zdravotnictví nezohledňuje veškeré související náklady spojené s odběrem a laboratorním vyšetřením, pouze samotný laboratorní výkon, řekla mluvčí druhé největší nemocnice v Libereckém kraji Kateřina Amrichová. Odběry na základě žádanky vystavené lékařem nebo krajskou hygienickou stanicí budou podle ní pokračovat.

Placené testy potřebují zejména takzvaní pendleři, kteří jezdí za prací do sousedního Německa. V Libereckém kraji začaly odběry pro samoplátce poskytovat od 28. dubna v Jablonci nad Nisou, další den pak také v České Lípě, Liberci a Jilemnici. Cena byla stanovena na 2800 korun, vycházela z ceníku schváleného pojišťovnou a odrážela i náročnost testování. Od pátku 15. května ale mohou účtovat maximálně 1756 korun, které stanovilo ministerstvo. I v Liberci a Jilemnici teď zvažují, že testování samoplátců ukončí. S výjimkou páteřních nemocnic ho ale nikdo jiný v kraji nenabízí.

„Zatím počítáme s tím, že ještě v úterý se bude testovat. Zájem je poměrně velký, daleko větší než jsme čekali, je to ale prodělečné. Pokud to ukončíme, fakticky tím zabráníme těm lidem vycestovat," řekl Jiří Kalenský, ředitel společnosti MMN, která provozuje nemocnice v Jilemnici a Semilech. V současné situaci si ale podle něj nemohou nemocnice dovolit na testování doplácet, v souvislosti s koronavirovou pandemií mají už tak ekonomické problémy.

V Libereckém kraji za minulý týden přibyly tři potvrzené případy nemoci covid-19, poslední je ze soboty. Od začátku pandemie testy v kraji prokázaly onemocnění u 200 lidí, z toho 174 se jich už vyléčilo. Hygienici v kraji nechali zatím na koronavirus otestovat 7981 lidí. V karanténě nařízené hygieniky je aktuálně 77 lidí, v dalších případech ji nařídili praktičtí lékaři. Komplikacím spojeným s koronavirem podlehli v kraji čtyři senioři, měli ale i jiná závažná onemocnění.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nemcl.cz

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, Č. Lípa, Liberecký, Liberecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s., Krajská hygienická stanice, COVID-19, nemoc, Liberec, Jilemnice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českolipská nemocnice prodělávala na testování pro samoplátce, ukončila ho  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.