Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V zeleném stupni pohotovosti kvůli koronaviru jsou Liberecko, Jablonecko i Semislko

Do zeleného stupně pohotovosti, který značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu, se nově posunuly v Libereckém kraji tři ze čtyř okresů. Konkrétně Liberecko, Jablonecko a Semilsko.

Novinářům to řekl ředitel hygieniků v Libereckém kraji Vladimír Valenta. Žádná další opatření se zatím podle něj přijímat nebudou.

V Libereckém kraji za poslední týden přibylo 151 potvrzených případů onemocnění covid-19. Jde o rekordní nárůst. Dosud největší přírůstek byl za předchozí týden, a to 93 případů, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví (MZ). Rekordní je i počet aktivních případů, 281. Před týdnem jich bylo 153, vyplývá z údajů Krajské hygienické stanice v Liberci. U většiny lidí má ale onemocnění lehký průběh, hospitalizovaní v Liberci jsou čtyři nemocní.

„Stále ještě se daří trasovat, vyhledávat všechny případy," uvedl Valenta. Podle něj se tím zabývá na hygieně 45 až 50 lidí a hygienikům vypomáhají i čtyři studentky ze střední zdravotní školy a dvě z univerzity. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se k nim přidá od pondělí i deset dobrovolníků z řad pracovníků krajského úřadu.

Podle Valenty se dohodli i na spolupráci s provozovateli šesti největších tanečních klubů v kraji. Už minulý víkend sbírali kontaktní údaje od návštěvníků. „Mluvil jsem s provozovatelem největších klubů a neměl problém získat kontakty," uvedl Valenta. Podle něj jim provozovatel předá kontakty na návštěvníky jen v případě, pokud se mezi nimi objeví někdo nakažený.

Nové případy se objevují podle hejtmana v souvislosti se sportovními a jednorázovými kulturními akcemi. Zasáhly také školy, minimálně jeden případ je spojený s 22 z nich. Obvykle šla do karantény jedna třída. Zcela uzavřená je podle Valenty jen jedna malá škola se školkou na Jablonecku.

Denní přírůstek v kraji je nyní vyšší, než byl ještě před měsícem za celý týden. Aktuálně nejhůř je na tom Liberecko s téměř 42 případy za posledních sedm dnů na 100.000 obyvatel. Nejlépe si vede Českolipsko s 15 nemocnými na 100.000 obyvatel. V republikovém měřítku je ale na tom Liberecký kraj stále lépe než většina dalších krajů. Od prvního zjištěného případu v březnu bylo v Libereckém kraji pozitivně testováno na koronavirus podle údajů MZ celkem 811 lidí, méně nakažených v absolutním počtu má jen Karlovarský kraj. V přepočtu na 100.000 obyvatel jsou na tom lépe tři kraje, v Libereckém to je na 100.000 obyvatel 182 nakažených lidí od prvního zjištěného případu.

V Libereckém kraji testy na koronavirus podstoupilo zatím 20.991 lidí, z toho za poslední týden jich bylo 1841, což je o 41 procent více než o týden dříve. Kvůli rostoucímu počtu nových případů covidu-19 se v tomto týdnu znovu otevřelo odběrové místo v nemocnici v Jilemnici na Semilsku a liberecká rozšířila jeho provozní dobu. V kraji odběry provádí i nemocnice v Jablonci nad Nisou a také dva mobilní týmy. Od pondělí začnou odběry zajišťovat i v České Lípě. Denně je možné v kraji udělat podle hejtmana až 750 odběrů a testů.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, správa, Liberecký, Liberecký kraj, COVID-19, okres Jablonec nad Nisou, Vladimír Valenta, okres Semily, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Liberec, Krajská hygienická stanice, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivana Müllerová

Chyba hned v nadpisu. " Semislko"

Pátek, 18. září 2020, 11:35Odpovědět

Kudrnatá Peťula

No koment

Neděle, 13. září 2020, 23:45Odpovědět

Petr Ruprecht

Zelený stupeň pohotovosti? Tak tenhle pojem mohl vymyslet jen antipsycholog - kreten. A děkujeme za další naprosto hovadská čísla o ničem. To už fakt by byly zajímavější a smysluplnější přírůstky dobytka v kraji.

Neděle, 13. září 2020, 20:02Odpovědět

V zeleném stupni pohotovosti kvůli koronaviru jsou Liberecko, Jablonecko i Semislko  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.