Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Víc než polovina seniorů v domovech s pečovatelskou službou v Jablonci se přihlásila k očkování

Přibližně 60 procent seniorů v Jablonci se už přihlásilo k očkování, které by mělo začít příští týden.

Jablonec nad Nisou je připravený zahájit očkování seniorů v domech s pečovatelskou službou (DPS), kde aktuálně žije 250 lidí. Vakcínou od společnosti Moderna by tam chtěli začít očkovat už příští čtvrtek, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Už dnes začali v Libereckém kraji jako první očkovat své seniory v DPS v Chrastavě, Turnově, Semilech, Mimoni, Lomnici nad Popelkou nebo Tanvaldu.

Očkování v DPS se netýká jen klientů starších 80 let, ale všech ubytovaných seniorů. Podle Libereckého kraje je právě v podobných pobytových zařízeních mnohem větší riziko nákazy, než hrozí seniorům, kteří žijí sami mimo domovů. V Libereckém kraji je podle krajského koordinátora očkování Vladimíra Richtera (ODS) 54 domů s pečovatelskou službou, kde žije bezmála 3000 seniorů.

„Rozhodnutí Libereckého kraje rozšířit očkování také na domy s pečovatelskou službou, dnes nazývané bydlením zvláštního určení, má svoji logiku. Senioři zde žijí v úzkém sociálním kontaktu, takže omezení rizika nákazy až od věkové hranice 80+ tu nedává smysl. Přesto se dá říct, že nabídka kraje vyčlenit pro jablonecké DPS vakcíny, byla překvapivá a zareagovat na ni v tak krátké době nebylo jednoduché," řekl náměstek primátora David Mánek.

Očkování v DPS jde mimo centrální registrační systém, administrace je proto podle Mánka o to náročnější. Každý zájemce musí za asistence pracovníka sociálního odboru magistrátu vyplnit dotazník a konzultovat jej se svým praktickým lékařem. Město muselo zajistit lékaře, který bude seniory očkovat, pořídit jehly a injekční stříkačky a zajistit také přístup do informačního systému infekčních nemocí (ISIN), aby mohl hotová očkování administrovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 6

Štítky Sport, fotbal, první, Liberec, Nečas, Jablonec nad Nisou, očkování, pečovatelská služba, Liberecký kraj, infekční onemocnění, Vladimír Richter, ODS, Turnov, Semily, Chrastava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Víc než polovina seniorů v domovech s pečovatelskou službou v Jablonci se přihlásila k očkování  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.