Počasí dnes4 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Opatření v Polsku zpřísnila. Proto se dnes otevřelo nové testovací místo v Harrachově

V Harrachově od dnešního dne funguje nové testovací místo. Sloužit má zejména řidičům, kteří míří po silnici I/10 do Polska.

Nové testovací místo bude v provozu u česko-polské hranice v Harrachově na Jablonecku. Fungovat bude zatím v pracovních dnech. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla. Důvodem pro vytvoření dalšího testovacího místa v kraji je zpřísnění pravidel, kdy Polsko vyžaduje při přechodu hranic z České republiky negativní test na covid-19.

„Jelikož opatření na hranicích zpřísňuje i Polsko, chtěli jsme na aktuální situaci adekvátně zareagovat, a proto jsme od dnešního dne zprovoznili odběrové místo v Harrachově," uvedl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Podobné místo už dva týdny funguje na silnici I/35 u hranice v Hrádku nad Nisou, odkud řidiči míří nejen do Polska, ale i do Německa. Další česko-polský přechod je v kraji v Habarticích, tam ale podle hejtmana mohou řidiči využít testovací místo v Nemocnici Frýdlant, kolem níž projíždějí.

Testování denně od 6 do 22 hodin

Přísnější pravidla pro vstup do Polska platí od soboty, podle mluvčí policie Vladimíry Šrýtrové ale byla o víkendu situace na hranicích klidná.

Odběrové místo bude stejně jako v Hrádku provozovat společnost SMRŽO - MEDIC. „Odběry antigenních testů budou fungovat stejně jako v Hrádku v režimu od pondělí do pátku od 6:00 do 22:00. Na odběr je stále nutné se rezervovat online prostřednictvím systému Reservanto," uvedl Trdla.

Cestující přijíždějící do Polska z České republiky musí od soboty do karantény, pokud nemají negativní test na covid-19 starší nejvýše 48 hodin nebo nejsou očkováni dvěma dávkami vakcíny proti covidu-19. Jde o jedno ze zostřených opatření, která si vynutil prudký nárůst nových případů nákazy koronavirem v Polsku i situace v České republice, kde se virus nekontrolovaně šíří. Z opatření platí výjimky například pro pendlery nebo mezinárodní kamionovou dopravu.

Kontroly na hranicích zavedli Poláci loni v polovině března, navíc některé hraniční přechody zcela uzavřeli. Z Libereckého kraje bylo tehdy možné do Polska projet jen přes Harrachov. Tvořily se tam kvůli tomu i více než desetikilometrové kolony. Kamiony mířící do Polska odstavovali policisté už na silnici I/10, stály i v odstavném pruhu na D10, aby bylo možné zachovat provoz ve městech na trase. Omezený byl kvůli kamionům i provoz autobusů do Harrachova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz

Štítky ČR, Polsko, koronavirus, Harrachov, silnice, Česko, COVID-19, Hrádek nad Nisou, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové pro Liberecký kraj, okres Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opatření v Polsku zpřísnila. Proto se dnes otevřelo nové testovací místo v Harrachově  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.