Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nenošení roušek a porušení zákazu vstupu do země. To loni řešili hygienici nejčastěji

Během loňského roku museli hygienici v kraji řešit přes 600 podnětů, které se týkaly porušení vládních nařízení. Nejčastěji šlo o nenošení roušek.

Hygienici v Libereckém kraji dostali od loňského března 620 podnětů na možné porušení vládních nařízení v souvislosti s epidemií koronaviru. Nejčastěji vedli správní řízení kvůli nenošení roušek a často také za porušení zákazu vstupu na území republiky. Správní řízení vedla i města, jen krajský Liberec za 12 měsíců obdržel 238 oznámení. Od loňského podzimu je to hlavně porušování zákazu nočního vycházení. S omezením pohybu lidí mezi okresy od letošního března výrazně přibylo práce policistům v Libereckém kraji. Zatímco před tím měli měsíčně zhruba 10.000 kontrol na dodržování vládních opatření, za polovinu letošního měsíce jich bylo zhruba 76.000. Vyplývá to z ankety ČTK.

V pátek 19. března uplyne rok od vyhlášení zákazu vycházení bez zakrytí nosu a úst. Od té doby vyšla v platnost řada dalších zákazů. Hygienici v Libereckém kraji za celý rok řešili v souvislosti s tím 620 podnětů. „Jen v letošním roce jsme přijali oznámení, která povedou k zahájení 181 přestupkových řízení," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. Pravomocně uzavřených je zatím 192 případů s pokutami v součtu za 187.100 korun. V dalších zhruba 50 případech hygienici pochybení nezjistili. „Nejčastěji vedeme řízení za porušení povinnosti nosit prostředky ochrany dýchacích cest a často také za porušování ochranného opatření k zákazu vstupu na území ČR," dodala Balašová.

Liberecký magistrát dostal od loňského března 238 podnětů. „Počet oznámení se lehce zvyšuje. Na jaře 2020 bylo nejčastěji oznamováno nenošení roušek," uvedla vedoucí odboru správního a živnostenského v Liberci Jitka Štíchová. Podle ní ale řešení těchto přestupků poté přešlo do působnosti hygieniků, neboť města se zabývají jen porušováním nařízení vydaných podle zákona o krizovém řízení. Od loňského podzimu je tak podle Štíchové nejčastější nedodržování nočního zákazu vycházení. „Recidiva je ojedinělá. Celkem bylo na pokutách uloženo 163.600 korun. Průměrná výše pokut činí 1200 korun. Nejvyšší pokuta byla uložena v částce 5000 korun," dodala vedoucí odboru.

Policisté v Libereckém kraji loni od září do prosince provedli 35.326 kontrol a zjistili při nich 2228 přestupků v souvislosti s vládními nařízeními. „Letos za leden až polovinu března to bylo 97.406 kontrol a 1137 přestupků," uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová. Počet kontrol výrazně narostl od začátku března s omezením cestování mezi okresy. Za předchozí dva týdny policisté provedli zhruba 76.000 kontrol a při nich nepustili dál 737 aut.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, správa, koronavirus, roušky, Liberecký, nařízení vlády, Liberecký kraj, Liberec, pandemie covidu-19, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nenošení roušek a porušení zákazu vstupu do země. To loni řešili hygienici nejčastěji  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.